Híres reformátorok az evangélikus gimiben

2017. szeptember 20. 06:03 | Szabó Rita

A hit és a művészet szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ez tökéletesen megfigyelhető Szák Kocsis Pál építész-szobrász „Reformátorok arcképcsarnoka” című kiállításában is. A terrakottából készült mellszobrok mind anyagukat, mind pedig témájukat tekintve felidézik a múltat.

A reformáció 500. évfordulója kapcsán egy tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban. Szák Kocsis Pál építész-szobrász a reformáció kiemelkedő alakjait mintázta meg mellszobrok formájában. Az evangélikus iskola művésztanára, Prisztavok Tibor - aki szintén szobrász - elmondta: számára is sok újdonságot tartogatott a kiállítás.

A Kelet–Békési Evangélikus Egyházmegye esperese a művészet és a vallás kapcsolatáról beszélt. Kondor Péter hangsúlyozta: fontos szerepük van az alkotóknak, a művészemberek ugyanis alkotásaikon keresztül egy más megközelítési módon tudják bemutatni akár a történelmi eseményeket is.

Szák Kocsis Pál elmondta, több okból is sokat jelent számára, hogy Békéscsabára is elhozhatta a kiállítást.

Az egyik fontos szempont az, hogy a szülővárosomba hozhattam el ezt az anyagot, a másik az, hogy gyerekek közé. Remélem, hogy a tárlattal hozzá tudok tenni a diákok ismereteihez és a hitükhöz is - árulta el az alkotó.

A tematikus kiállítást, amely a hét nagy reformátor mellszobrát ábrázolja, október 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők az evangélikus gimnázium aulájában.

További programok »

Kultúra

Cserháti Zsuzsa és Máté Péter legismertebb dalai csendültek fel

A Városházi Esték programsorozat legutóbbi állomása a szerda esti "Az Egy darabot a szívemből" című koncert-előadás volt. Cserháti Zsuzsa és Máté Péter legszebb dalai hangoztak el, népszerű előadók tolmácsolásában. A fúvós szekcióval kiegészített WestEnd Színház Zenekarát Ruff Tamás vezényelte.
14:00
FEL