Híres reformátorok az evangélikus gimiben

2017. szeptember 20. 06:03 | Szabó Rita

A hit és a művészet szorosan kapcsolódik egymáshoz. Ez tökéletesen megfigyelhető Szák Kocsis Pál építész-szobrász „Reformátorok arcképcsarnoka” című kiállításában is. A terrakottából készült mellszobrok mind anyagukat, mind pedig témájukat tekintve felidézik a múltat.

A reformáció 500. évfordulója kapcsán egy tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban. Szák Kocsis Pál építész-szobrász a reformáció kiemelkedő alakjait mintázta meg mellszobrok formájában. Az evangélikus iskola művésztanára, Prisztavok Tibor - aki szintén szobrász - elmondta: számára is sok újdonságot tartogatott a kiállítás.

A Kelet–Békési Evangélikus Egyházmegye esperese a művészet és a vallás kapcsolatáról beszélt. Kondor Péter hangsúlyozta: fontos szerepük van az alkotóknak, a művészemberek ugyanis alkotásaikon keresztül egy más megközelítési módon tudják bemutatni akár a történelmi eseményeket is.

Szák Kocsis Pál elmondta, több okból is sokat jelent számára, hogy Békéscsabára is elhozhatta a kiállítást.

Az egyik fontos szempont az, hogy a szülővárosomba hozhattam el ezt az anyagot, a másik az, hogy gyerekek közé. Remélem, hogy a tárlattal hozzá tudok tenni a diákok ismereteihez és a hitükhöz is - árulta el az alkotó.

A tematikus kiállítást, amely a hét nagy reformátor mellszobrát ábrázolja, október 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők az evangélikus gimnázium aulájában.

Kultúra

Online eseményekkel és kiállításmegnyitókkal ünnepelték a magyar kultúra napját

Online eseményekkel, kiállításmegnyitókkal és előadásokkal ünnepelték a magyar kultúra napját pénteken megyeszerte. Két intézményt is elismertek ezen a napon: a kultúráért felelős államtitkár minősített könyvtár címben részesítette a gyulai Mogyoróssy János Könyvtárat, míg a Békés Megyei Könyvtár könyvtári minőségi díjat kapott.
2021. január 22. 17:45
FEL