Gáncs Péter: Isten ajándéka a művészet is

2017. február 17. 15:40 | Mikóczy Erika

 

A reformáció 500. évfordulója és a békéscsabai születésű Várkonyi János festőművész hetvenedik születésnapja előtt tiszteleg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a pénteken délután megnyílt Reformáció 500 - Várkonyi 70 című kiállítása.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: a kiállítás valójában két tárlatot takar. A múzeum szerette volna méltóképp megünnepelni a reformáció 500. évfordulóját, amelyhez a békéscsabai evangélikus közösségtől kértek segítséget. Ők javasolták, hogy Várkonyi János festőművész önálló kiállítását párosítsák az egyházi témájú tárlathoz. A festőművész korábban reprezentatív festménykollekcióját adományozta az egyháznak.

A Várkonyi 70 kiállítás egyik blokkjában a művész korai, nyolcvanas években festett képeit mutatják be, a másikban a reformáció korához kötődő alkotásokat, Luther-ábrázolást és Krisztus-képeket állítanak ki. Az ebben az esztendőben hetvenedik születésnapját ünneplő festő eddig a közönség számára ismeretlen műveinek sokaságát felvonultató bemutatójához egy kamarakiállítás társul, amely az Evangélikus Egyház elmúlt három évszázadának jellemző tárgyi anyagába nyújt betekintést.

– Különleges darabok kerülnek most a nyilvánosság elé, mint például az a kuriózumjellegű, 1727-ben született kézírásos Tranoscius, amelyet alkotója magas művészi értéket képviselő szabadkézi rajzok sorával díszített. Hasonlóan érdekes az a liturgikus célt szolgáló bortartó ón kanna, amelyre csabai evangélikus elődeink az 1737-es évszámot vésették. Itt látható a Palurik Judit emlékét őrző keresztelő kancsó, valamit egy kehely, egy pathena és egy cibórium adta tárgyhármas az 1876-os esztendőből. A reformátor személyét két portréval idézzük meg, melyek közül az egyik Luthert Wartburg várában ábrázolja, ahová 1521. május 4-én, az őt mindenképpen óvni kívánó Bölcs Frigyes választófejedelem utasítása nyomán szállították – tudtuk meg Gyarmati Gabriella művészettörténésztől, a kiállítás koordinátorától.

A tárlat megnyitóján Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kiemelte, a reformáció lényege, hogy újra felfedezzük Isten ajándékait, és ezek közé tartozik a művészet, a festészet, az ének, zene a képzőművészet. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy felfedezzük: megajándékozottak vagyunk egy szép világban élünk, amit nem lenne szabad tönkretennünk.

A kiállítások április 19-ig tekinthetők meg, ez idő alatt a múzeum a reformációról szóló előadássorozatot szervez főként Békés megyei lelkészek közreműködésével.

FEL