Hiányszakma a kamionos

Legalább hatezer fuvarozóra lenne szükség.

Legkevesebb hatezer hivatásos gépjárművezető hiányzik ma Magyarországon a fuvarozó szektorból. A hiány feltöltésére ingyenes, szakirányú gépjármű- és autóbuszvezetői képzést indítanak országszerte. A „Ragadd meg a kulcsot” elnevezésű programot Budapest után elsőként Békéscsabán mutatták be, ahol a munkaadók és a munkavállalók is egymásra találhattak.

Hiányszakma a kamionos, sok cég minden nap küzd azzal, hogy nem tudják pótolni az elvándorló munkaerőt.

Suhajda Tamás, a FERRO-SPEED 2000 KFT.  tulajdonosa elmondta, folyamatos a sofőrhiány, a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mennek dolgozni.

A felmérések alapján legalább 6 ezer munkavállalót azonnal felvenne a logisztikai, teherfuvarozó piac.

Pákozdy Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint ennél jóval nagyobb az igény, hiszen folyamatosan mennek nyugdíjba a fuvarozók.

Arról, hogy az ágazatban azonnali segítségre van szükség, tavaly nyáron született kormányzati döntés.

 – A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete tagjaikon keresztül végzett széles körű felmérést, hogy hány gépkocsivezetőre lenne szükség. Miután megszületett ez a szám, azután vették fel a kapcsolatot a kormányzattal – tette hozzá Áchim Mihály Miklós, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének társelnöke.

A programon belül C, CE és GKI, vagyis tehergépkocsi-vezetői, valamint C,D és GKI, vagyis autóbusz-vezetői jogosítványt szerezhetnek a jelentkezők. Ám ehhez komoly feltételeknek kell megfelelni, személyiség teszten, pszichológia vizsgán és tesztvezetésen is át kell esniük a leendő sofőröknek.

A csoportos tájékoztató rendezvények tavaly októberben kezdődtek, mára pedig több mint 1300-an járnak képzésre, és közel 300-an meg is szerezték a jogosítványukat.

Megosztás:

Címke: