Hétvége a tanulmányi versenyek jegyében

2017. február 27. 06:55 | Zsíros András

Egyszerre két tanulmányi verseny is zajlott szombaton az Erzsébethelyi Általános Iskolában. Az intézmény az egyik épületében a megye tanulóinak angol nyelvi csapatbajnokságot rendezett, míg a másikban a Curie Alapítvány kémiaversenyének területi fordulója zajlott. A sokszínű feladatok mellett színes programokkal is készültek a szervezők, így azok a tanulók is hasznosan tölthették az időt, akik nem neveztek be a versenyekre.

A csapatok tagjai jól kiegészítették egymást az angol nyelvi bajnokságon. Szükség is volt a közös erőre, hiszen sokoldalú feladatok várták a gyerekeket. Az írásbeli feladatlap a nyelvtantudást, a magnó a hallás utáni értést mérte fel, de megadott témában előadást is kellett tartaniuk a versenyzőknek, ami alapján kiderült az is, ki hogyan tudja élőszóban használni a nyelvet.

A hetedik éve megrendezett versenyt két korcsoportban, ötödik-hatodik, illetve hetedik-nyolcadik osztályos tanulóknak hirdetik meg. Ez utóbbiak közül sokak tudása már egészen közel van a középfokú nyelvvizsga szintjéhez. Balogné Aradszki Gyöngyi főszervező elmondta, nagyon jók a tapasztalataik, ügyesek a gyerekek.

Az iskola másik épületében egészen egészen más tudományággal ismerkedhettek meg, illetve adhattak számot tudásukról a diákok. A Curie Kémia Emlékverseny területi fordulója zajlott itt, ahol amíg a Csongrád és Békés megyéből érkezett résztvevők a feladatlapokat töltötték, addig a többieknek sem kellett unatkozniuk: a Munkácsy Mihály Múzeum a történelem híres mérgezéseiről tartott előadást, míg az Alföldvíz Zrt. különféle kísérletekkel, mikroszkóppal igyekezett megszerettetni a vegyész-szakmát.

Persze a verseny célja is elsősorban az volt, hogy közelebb hozza a tantárgyat a tanulókhoz. Hrabovszki Katalin kémiatanár, főszervező elmondta, a sikerélmény miatt azok is szívesen jelentkeznek, akiknek gyengébb jegyük van a tárgyból.

A két programnak komoly hagyománya van az intézményben, hiszen az angol versenyt hetedik alkalommal rendezték meg, míg a kémia verseny döntőjének 16 éve ad otthont az iskola. Kucseráné Szabó Mária intézményvezető úgy fogalmazott, náluk nem csak a madarak csiripelése és a virágok jelzik a tavaszt, hanem az is, hogy érkeznek a versenyző kisdiákok az iskolájukba.

A két versenyen Hódmezővásárhelytől kezdve Szarvason, Kondoroson át egészen Békéscsabáig, több tucat iskola is képviseltette magát, ahonnan közel száz diák érkezett, hogy összemérje tudását.

FEL