Hétköznapi hősök: Pro Vita díjat kapott a füzesgyarmati nyugdíjas véradó

2016. január 1. 11:59 | Zsíros András

Pro Vita díjjal tüntettek ki egy nyugdíjas férfit Békés megyében. A véradók legmagasabb elismerését azok kapják, akik a legtöbb alkalommal segítettek ilyen formán embertársaikon. Ökrös Béla már nem sokáig lehet donor, hamarosan betölti a 65-dik életévét. Végcélja a 140-dik véradás elérése.

Nyugdíjba vonulásáig mentősként dolgozott a Békés megyei Füzesgyarmaton élő Ökrös Béla. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy katonakora óta kisebb-nagyobb megszakításokkal minden évben elmegy vért adni. Akkoriban a kíváncsiság és a jutalom, ma már inkább a segítő szándék vezérli. Idén már 137-edszerre adott vért, utoljára néhány nappal ezelőtt. Ennek elismeréseként az Egészségügyi Minisztérium által alapított Pro Vita díjban részesült. Ő maga azonban szerényen úgy fogalmaz: egyszerűen csak tette a dolgát.

A Magyar Vöröskereszt minden évben megjutalmazza a jubiláló véradókat is. Az országos rangsorban Békés megye általában a harmadik-negyedik helyet foglalja el. Idén Békés megyében 23 volt csak azok száma, akik már száz fölötti alkalommal voltak véradók, és mintegy 1500-an értek már el valamilyen száz alatti kerek fordulót – tudtuk meg Tóth Zoltánnétól, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének igazgatójától.

Az Országos Vérellátó Központ minden évben úgy tervez, hogy a lakosság öt százaléka ad vért. Körülbelül ennyi vörösvérsejt-koncentrátumra van ugyanis szüksége az ország betegeinek. Dr. Szekeres Veronika, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatója elmondta, bár országosan nem sikerül minden évben elérni ezt a számot, Békés megye és a régió régóta magas véradás-aktivitással büszkélkedhet, ami az elmúlt évben is 5,2 százalékos volt.

A szervezők és a véradók általában azzal igyekeznek biztatni mindenkit a segítségnyújtásnak erre a különleges formájára, hogy a közben érzett kis fájdalom semmi ahhoz a jó érzéshez képest, hogy a véradó három másik ember életét is megmentheti. Vagy ahogy a Pro Vita díjas Ökrös Béla fogalmazott: aki tartja a kezét, annak a keze, aki pedig ad, annak a szíve lesz tele.

Ezek is érdekelhetik

FEL