Hétfőtől megszűnt a látogatási tilalom a kórházakban

2020. június 16. 18:28 | Papp Ádám Sándor

Újabb enyhítések léptek életbe az egészségügyben június 15-étől – jelentette be pénteken az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós kiemelte, hogy hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett.

Hosszú idő után újra megteltek a kórházi várók hétfőn az egészségügyi intézményekben. A legfrissebb enyhítés értelmében a járóbeteg- és az alapellátás is időkorlátozás nélkül zajlik, így megszűnt az óránként négy beteg ellátását előíró rendelet.

– Nehéz volt felhívni a szakirodát, körül-belül reggel 8 órától hívogattam őket és vonalat csak fél 2-kor kaptam. Az óránkénti négy beteg fogadása lassította az időpont foglalást – árulta el a behir.hu kérdésére az egyik várakozó.

A szakrendelésekre továbbra is kizárólag telefonos időpontkérés után lehet érkezni. Több ellátást igénylő orosházi lakos is elmondta, hogy az újabb enyhítéseknek köszönhetően könnyebb bejutni a szakrendelőkbe.

– Ma rosszul lettem a munkahelyemen és azért jöttem be a kórházba. Az enyhítés miatt úgy gondolom, hogy könnyebb bejutni, mint korábban – fogalmazott egy másik várakozó.

A koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a covid-betegek ellátására kell fenntartani – tájékoztatott az Orosházi Kórház főigazgatója. Dr. Duray Gergő elmondta: az újabb enyhítések által megszűnt a látogatási tilalom is az intézményükben.

– A betegek hozzátartozói szűrőponton keresztül jöhetnek be. Fontos az is, hogy egy beteghez két hozzátartozó jöhet és ha a látogató általános állapota megengedi, akkor a kórház kertjében találkozhat a beteggel – mondta a szakember.

A traumatológiai-, a fül-orr-gégészeti-, a szájsebészeti-, a szemészeti-, az idegsebészeti és az urológia osztályok június 15-től június 19-ig a békéscsabai dr. Réthy Pál Tagkórházban végzik a fekvőbeteg ellátást. Ezek az osztályok június 22-től költözhetnek vissza a gyulai kórházba. A Békés Megyei Központi Kórházba érkező látogatók számára az intézmény területén továbbra is kötelező a maszk használata. Továbbá egy beteg egyszerre csak egy látogatót fogadhat és a látogatási idő maximum 15 perc lehet. Ajánlott, hogy a beteg és a látogató a kórház udvárán talalkozzanak. Fekvő betegek látogatása esetében a hozzátartozónak másfél méteres távolsagot kell tartania más betegektől és látogatóktól.

További programok »

FEL