Hétfőtől már 2G-s telefonok cseréjére is lehet támogatást igényelni

2022. május 9. 06:32 | behir.hu

Eddig több mint 2500 előregisztráció érkezett 2G-s telefoncserére.

Az előzetes várakozások alapján Budapesten volt a legnagyobb érdeklődés, amelyet Hajdú-Bihar, majd Pest megye követ a sorban. A legkevesebb cserét Nógrád megyében bonyolították. A programot ötmilliárd forintból valósítja meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), az erre szánt büdzsé jelentős része elérhető még, így egész biztosan finanszírozható a május 9-től elérhető 2G-s készülékek cseréjének támogatása is. 

Mindemellett továbbra is kiemelt cél marad a 3G-s készülékek cseréje, rendelkezésre állnak a szükséges források az NMHH tájékoztatása szerint. A programban kínált támogatás a május 9-i bővülése után is változatlan feltételek mellett lesz elérhető mind a 2G-s, mind a 3G-s készülékek cseréjéhez.

A 2G-s készülékek cseréjére eddig már több mint 2500 előregisztráció érkezett. Mivel a konkrét előfizetői, felhasználói célcsoportot csak a mobilszolgáltatók érik el, így főleg az általuk folytatott célzott kampányok, direkt megkeresések eredményétől függ a támogatást igénybe vevők száma. A hatóság előzetes kalkulációi szerint július közepéig nagyjából 35-40 ezer elfogadott és megítélt támogatás várható összesen, amelyből 15-20 ezer lehet a 2G-s készülékek cseréje.

Az NMHH arról is beszámolt, hogya legtöbb csere a bruttó 25-50 ezer forintos és az 50-75 ezer forintos készülékek közül történik, ezek a legnépszerűbb kategóriák, és az új cserekészülékek átlagára 55 ezer forint környékén alakul.Aki azonban csak kevesebbet szándékozik költeni egy modern mobilra, bőven talál akár 20 ezer forint értékű új készülékeket is. A mobilszolgáltatók és a kereskedők is gyakran kínálnak egyedi akciókat, kedvezményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy ne jelentsen jelentős anyagi terhet az új mobilkészülék megvétele.

A tapasztalatok szerint nagyon népszerűek a Samsung telefonok, a Galaxy sorozat (A12, A22, A32) darabjait is sokan választják, ezen kívül leggyakrabban a Xiaomi, Nokia, Alcatel és ZTE gyártók mobilkészülékeit vásárolják meg a támogatási program igénylői – közölte az NMHH.

A csereprogramban minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes személy részt vehet, aki rendelkezik olyan használt 2G-s és 3G-s készülékkel, melyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer hanghívásra, adatforgalomra, vagy sms küldésére, illetve fogadására használt. A legfeljebb 3G-képes telefonok cseréjére azért van szükség, mert a távközlési szolgáltatók kivezetik a 3G technológiát, és az így felszabadult frekvenciasávokat kapacitásbővítésre és korszerűbb technológiákra fordítják majd.

Forrás: VG

További programok »

FEL