Hét fiatal békéscsabai úszó szerepelhet a felnőtt országos bajnokságon

2024. április 6. 12:29 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Hét fiatal békéscsabai úszó képviseli majd a várost jövő héten, a Duna Arénában zajló felnőtt országos bajnokságon. A Békéscsabai Előre Úszó Klub gyermek- és serdülő korosztályos versenyzői közül többen megúszták az induláshoz szükséges szintidőt, így az egyesület úgy döntött, hogy mintegy jutalomként és a versenyszituáció gyakorlására mindannyiukat benevezi az ob-ra.

A 2010-es születésű Nagy-Benedek Izabell kifejezetten várja a Duna Aréna hangulatát és azt, hogy a legeredményesebb magyar úszókkal egy medencében versenyezhessen. Bár még gyermek korosztályú versenyző, az idei eredményei alapján 100 méteres mellúszásban akár a legjobb 16 közé is bejuthat.

– Mivel ez egy felnőtt bajnokság lesz, ezért már egy B-döntőnek is nagyon örülnék, de mellúszásban akár egy A-döntő is összejöhet – mondta el Nagy-Benedek Izabell, a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője.

A hét békéscsabai fiatal a lehető legtöbb számban vízbe ugrik, így a váltók is versenyhelyzetben készülhetnek a korosztályos bajnokságra.

– Ilyenkor nemcsak önmagadért úszol, hanem az egész csapatért és ez plusz motivációt ad. Azért is jó ez a versenyhelyzet, mert igazából így tudunk a korosztályos országos bajnokságra gyakorolni, egyre jobbá fejleszteni a váltónkat. Az, hogy most a felnőtt ob-n is kipróbálhatjuk magunkat, ad egy pluszt, hogy még jobbak legyünk váltóban is – emelte ki Nagy-Benedek Olivér.

Petróczki Zsombor edző úgy fogalmazott, hogy a 14 és 17 év közötti fiatalok számára ez egy nagyon jó lehetőség, hogy megismerkedjenek a felnőtt versenyek hangulatával és Európa egyik leggyorsabb, legjobb medencéjében mérettessék meg magukat.

Tökéletes versenyzési lehetőség a váltóknak a gyakorlására, mivel a korosztályos országos bajnokságokon is vannak váltók, és általában az évközi versenyeken nincs erre lehetőség, mert nem nagyon szeretik a rendezők a váltók lebonyolítását. Körülményes, hosszadalmas és viszonylag kevés egyesületben van ilyen népes csapat, akik képesek egyáltalán váltót kiállítani, úgyhogy mi ebből a célból megyünk. Félig-meddig jutalom, mivel a gyerekek nagyon szépen szerepeltek a tavalyi évben – hangsúlyozta.

Az edző hozzátette: minden versenyző elé azt a célt tűzték ki, hogy a délelőtti selejtezőkben is a lehető legjobban teljesítsenek és próbálják megdönteni az egyéni csúcsukat. Ez többeknél azt jelentheti, hogy bekerülhetnek a legjobb tizenhat közé, de alapvetően a váltók gyakorlása és a tapasztalatszerzés a cél. 

A verseny pontos programját, és a békéscsabai indulók beosztását ide kattintva tekinthetik meg. 

 

Galéria

További programok »

FEL