Herczeg Tamással a korlátozások enyhítéséről, megyénk helyzetéről beszélgettünk

2020. május 5. 16:07 | behir

Május 4-étől új szabályokkal megkezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza. A korlátozások enyhítéséről, a jelenlegi Békés megyei helyzetről és a munkáltatókat, munkavállalókat érintő lépésekről Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető beszélgetett.

– Április 29-én megszülettek azok a kormányzati döntések, amelyek a kijárási korlátozást enyhítik. Melyek ezek közül a legfontosabbak?   

Fontos tudni, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, emellett enyhülnek a kijárási korlátozások. A legfertőzöttebb városban, Budapesten és a megyék közül Pest megyében érvényben maradnak a korábbi szigorítások, de másutt csökken a korlátozás mértéke, ezáltal csökkenhet az emberek elszigeteltség-érzése, és lehetőségük lesz a vállalkozásoknak, hogy újrainduljanak. A kereskedelmi egységek május 4-étől korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, a vendéglátóhelyek a szabadtereiket, kerthelyiségeiket megnyithatják, üzemelhetnek a szabadtéri strandok, múzeumok, és zárt kapuk mögött sportesemények is lehetnek. Sokan nagyon sok kontaktus közepette dolgoznak például az egészségügyben, a szociális otthonokban, a szállításban, a benzinkutaknál,  az üzletekben, gyógyszertárakban – tehát jobban ki vannak téve a kockázatnak. Ezért a zárt terekben, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön a maszk használata, illetve az orr és száj eltakarása mostantól minden településen kötelező.

– Mi lesz az iskolákkal?

–  Májusban nem nyitnak ki az iskolák, marad a digitális tanrend. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondható, hogy emberfeletti teher van a pedagógusokon, és a szülőknek, gyerekeknek is különleges helyzetben kell helytállniuk. Tisztességgel és nagy kreativitással igyekszik mindenki teljesíteni a feladatát. Az érettségik szervezetten zajlanak, az intézmények biztosítják ehhez a jogszabályoknak megfelelő feltételeket és a biztonságos körülményeket.

 

 

– Mi történik, ha az enyhítés több megbetegedést eredményez?

– Az elmúlt időszakban jelentősen gyarapodott az egészségügyi ellátó rendszerben a lélegeztető-gépek, az intenzív ágyak száma, a fertőző osztályok pedig készen állnak arra, hogy akár több beteget is fogadjanak. Az orvosok, ápolók átképzése gyors ütemben megtörtént ott, ahol erre szükség volt. Tehát az egészségügy készen áll arra, hogy elbírja a terhet.

–  A gyulai kórház járványkórház lett, ezért most Békéscsabára több beteg jön. Ez mit jelent a Réthy Pál kórházban?

– A Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagintézménye valóban járványkórház, de ez nem jelenti azt, hogy megoldhatatlan teher nehezedne a békéscsabai tagintézményre. Csabán jelenleg szűk 70 százalékos telítettségű a kórház. Gyuláról jöttek át orvosok, ápolók és nővérek is a szükséges létszámban, így most együtt végzik a Réthy Pál tagintézményben azt a munkát, amit eddig két kórházban. Aki életveszélyben van, akinél az egészségkárosodás kockázatát meg kell akadályozni, akiket daganatos betegséggel kezelnek, megkapják a gondoskodást Békéscsabán. Egyébként az egészségügy szolgáltatási rendjének tervezett visszaállítása azt jelenti, hogy május 4-től nemcsak az azonnali, sürgős beavatkozásokat végzik el, hanem számos korábbi ellátás újraindul. Így az egynapos sebészeti, rehabilitációs, transzplantációs műtétek is sorra kerülhetnek. A járóbeteg-szakellátás és diagnosztika szintén újraindul, előjegyzés mellett, hogy a torlódás, várótermi zsúfoltság elkerülhető legyen. A fogászatok, a gyermek- és háziorvosi rendelők fogadhatják a betegeket, szigorú, határozott biztonsági intézkedések mellett. Fontos, hogy a szakorvosi és a közgyógyellátás során kapott javaslatok 6-12 hónapig érvényesek, ezekért nem kell orvoshoz menni. A gyulai kórház pedig készen áll arra, hogy ha a korlátozások enyhítése miatt több fertőzött lenne, megfelelőképpen tudjon helytállni.

– Mit lehet tudni a Békés megyei fertőzöttekről?

– A Békés megyében regisztrált koronavírus-fertőzöttek között lehetnek olyanok is, akik életvitelszerűen nem a megyében élnek. Fontos kiemelni, hogy a (hétfői adatok szerint) 16 főből többen meggyógyultak, illetve vannak, akik az otthonukban gyógyulnak. Ha a regisztrált fertőzöttek számát a megye lakosságszámával összevetjük, láthatjuk, hogy az itteni adatok egyelőre nagyon kedvezőek.

– Egy koronavírus-szűrési kampány zajlik, erről mit tudhatunk?  

– A május elején elindult, és két héten át tartó programban mintegy tizenhétezer – az ország népességét kor és lakóhely alapján reprezentáló – ember vesz részt. A KSH adatbázisa alapján választják ki és értesítik azokat, akiket négy magyarországi orvosegyetem munkatársai szűrnek. Békés megyében huszonegy településen 696, Békéscsabán 123 embert vizsgálnak meg, hogy fertőzöttek vagy nem, illetve az is kiderül, ha valaki akár tünetmenetesen átesett már a víruson. Csabán egyébként a Csabagyöngyében van a szűrőpont, ahova a kiértesítetteknek menniük kell.

– Békés megyében az elmúlt pár hétben többen maradtak munka nélkül. Hány embert érint ez, és ők mire számíthatnak?

– Békés megyében a KSH adatai alapján mintegy 150 ezer munkavállaló van. Becslés szerint 4000 körüli azoknak a száma, akik a járvány miatt veszítették el a munkájukat, és közülük a foglalkoztatók néhány száznak kínáltak állást. A miniszterelnök úr bejelentette, hogy akik elveszítik az állásukat, ők vagy a munkaerőpiacon, vagy a kormány által munkához juthatnak. Ez azt is jelenti, hogy a közeljövőben közmunkaprogramok indulhatnak majd.  

– A gazdaságvédelmi akcióterv igyekszik segíteni a munkahelyek megtartását. Számos eleme közül melyeket emelné ki?

– Jelen pillanatban az államháztartás bevételei csökkennek, viszont a kevesebb forrásból többfelé kell adni. Ezt tudnunk kell, amikor mérlegeljük, hogy milyen támogatások lehetségesek. Fontos elem, hogy ma több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak alig kell közterheket fizetnie a bérek után. Már kétórás foglalkoztatás esetén is igénybe vehető egy jelentős kedvezmény, amit a munkáltatók azért kaphatnak, hogy a munkavállalóikat megtartsák. A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-jétől 17,5 százalék helyett 15,5 százalékra csökken – és sorolhatnánk még az elemeket, hisz folyamatosan jönnek ki az intézkedések, amelyek próbálnak lendületet vinni a gazdaságba. Most nehéz helyzetben vagyunk, az előrejelzések szerint azonban az ez évi visszaesést a következő évben újra növekedés követi, és remélhetőleg a gazdaság mielőbb elérheti azt a szintet, ahol a járvány és a válság kitörése előtt tartottunk. Ezen is kell dolgozunk!

További programok »

FEL