Herczeg Tamás: Köszönet a civileknek

2021. április 16. 19:18 | behir

A koronavírus-fertőzési adatok azt mutatják, hogy jelenleg a járvány harmadik hullámának tetőzése zajlik. Bízunk benne, hogy hamarosan visszakaphatjuk a régi életünket, amikor újra közösségekbe mehetünk, rendezvényeken találkozhatunk barátainkkal – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, közleményében, amelyben egyebek mellett a Köszönet-díj átadásáról számol be. A közleményt az alábbiakban olvashatják.

A civil szervezetek tervezhetik a programjaikat, a vállalkozások lassan újra indulnak. Mindehhez Magyarország Kormánya is hozzájárul jelentős anyagi forrásokkal, de az is jó érzés, ha bár szerény eszközeinkkel is, de mi is köszönetet mondunk a civil szervezeteknek.

 

Civil szervezetek támogatása

 

A Falusi Civil Alap pályázataira már benyújthatják a pályázataikat a kistelepülések civil szervezetei. A közel 5 milliárd forintos keretből a falvakban működő egyesületek, alapítványok az idei évben is négy célra pályázhatnak. Ingatlanberuházási, -felújítási támogatás esetén 6 millió forint, gépjármű-beszerzési támogatás esetén 5 millió forint, eszközbeszerzés és programszervezési támogatás esetében pedig maximálisan 2-2 millió forint igényelhető.

Az elmúlt esztendőben is sikeresen pályáztak az 5000 főnél kisebb lakosságszámú települések a Békés megyei 1. számú választókerületből, hiszen 31,6 millió forintot nyertek a programjaik megvalósításához.

A civil szervezeteket a Falusi Civil Alap mellett a NEA pályázatok is segítik működésükben. Az idei évben felhasználható támogatásokra tavaly ősszel jelentek meg a pályázatok, amelyeknek már megtörtént az elbírálása. Az előző évi 7,7 milliárd forinthoz képest ezúttal már 9,3 milliárd forintra pályázhattak az egyesületek és alapítványok.

Magyarországon megközelítőleg 54 000 civil szervezet működik, amelyek közül több mint 19 000 alapítvány, míg közel 35 000 az egyesülési jog alapján létrejött társas formában működő egyesület, szövetség.

A tavaly ősszel kiírt NEA pályázatokon a Békés megyei 1. számú választókerületből 89 nyertes pályázó összesen 81,6 millió forintot nyert működésének biztosítására, vagy szakmai programjának megvalósítására.

 

A közösségek sokat tesznek hozzá egy-egy település életéhez

 

Nagyon sok közösséggel dolgoztam együtt az elmúlt évtizedekben, és magam is sok civil szervezetnek, formális vagy nem formális közösségnek voltam a tagja. Úgy gondolom, hogy ezek a közösségek, akár jogi személyiségűek, akár informális szerveződések, nagyon sokat tudnak hozzátenni egy-egy település életéhez a kultúra, a közművelődés, a hagyományőrzés, a sport, a képzés, az ismeretterjesztés, a településfejlesztés, a közösségfejlesztés, a szociális tevékenység, a környezet- és természetvédelem, a polgárőr mozgalom illetve egyéb civil tevékenységek terület. Lehetőségeimhez mérten támogatom ezeket a civil szervezeteket, és amikor van arra mód, magam is megköszönöm a munkájukat.

 

Köszönet-díj

 

Az elmúlt egy év nagyon nehéz volt, ezért tisztelet illeti azokat, akik összetartották közösségeiket. Ennek a munkának az elismeréseként hoztam létre a Köszönet-díjat, amivel magam is meg szeretném köszönni, hogy népművelőként évtizedeken keresztül együtt dolgozhattam száznál is több közösséggel. Ma a korábbi munkahelyemen, a Csabagyöngye Kulturális Központban adtam át a Köszönet-díjat és az azzal járó 40 000-40 000 forintos támogatást a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarnak, és a Lencsési Közösségi Ház Mohácsy Mátyás Kertbarát Körének.

 

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

A Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar az általam is szervezett Békéscsabai Tavaszi Fesztiválnak évről évre fontos szereplője volt. Az elmúlt évben, a koronavírus-járvány ellenére, a lehetséges keretek között – online formában – is dolgoztak a tagjai, és készültek arra az időszakra, amikor újra közönség elé állhatnak.

A Lencsési Közösségi Ház Mohácsy Mátyás Kertbarát Köre már létezésével is bizonyítja, hogy urbanizált, lakótelepi környezetben is lehet olyan munkát folytatni, ami közel viszi az embereket a természethez, és erősíti a szép, rendezet környezet iránti igényt. A fennállásának 25. évfordulóját tavaly ünneplő kertbarátok köre szintén több online előadást szervezett a járvány idején, ezzel is kapcsolódva az idén harminc éves Lencsési Közösségi Ház online programjaihoz.

Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ

 

További programok »

Itthon

Békés megyei az ország egyik legélhetőbb járása

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
16:27
FEL