Herczeg Tamás: Jó érzés látni, hogy több területen is újraindult az élet

2023. április 1. 12:53 | Mikóczy Erika

Több fejlesztés is látványos szakaszába érkezett Békéscsabán és környékén. Ilyen egyebek mellett a Wenckheim kerékpárút, vagy a CsabaPark, de a napokban nyílt az Áldozatsegítő Központ is. Emellett március végétől újra kinyitottak a kulturális intézmények. Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt egyebek mellett erről kérdezte a 7.Tv Aktuális című műsorában D. Nagy Bence műsorvezető.

– Még mielőtt az említett témákba belefognánk, kezdjük azzal a beszélgetésünket, hogy pénteken zárult a Közösség díj szavazása. Mi is ez pontosan?

– Két évvel ezelőtt hirdettem meg először a Közösség díjat Békéscsabán, illetve Békés megye 1-es számú választókerületének a településein azzal a céllal, hogy valamilyen módon el tudjuk ismerni azoknak a civil szervezeteknek, közösségeknek a munkáját, amelyek a legtöbbet tesznek a helyi közösség érdekében. Rengeteg ilyen civil szervezet van, most is több mint 30 szervezetre érkezett jelölés. Ezek között vannak kulturális, helytörténeti, szociális, a helyi kis mikroközösség életét fejleszteni kívánó csoport. A választókerület településein túl ebben az esztendőben azon a településen is meghirdettem ezt a díjat, ahol gyermekkoromban, éltem: Pusztaföldváron. Az a tervem, hogy áprilisban személyesen adom oda azoknak a közösségeknek a szerény anyagi elismerést, illetve a plakettet, akikre a legtöbb szavazat jött a helyben lakóktól. A herczegtamas.hu-n elérhető az az online felület, ahol szavazni lehet, illetve a települési önkormányzatoknál, a polgármesteri hivatalokban van elhelyezve adatlap, amit ki lehet tölteni, a helyben élők így is szavazhatnak.

 

– Március végén kinyitottak az ideiglenesen, takarékossági okokból zárva tartó kulturális intézmények. Milyen helyzetből indulnak most ezek az intézmények?

– Ismét egy újranyitásról beszélhetünk. Míg korábban a koronavírus-járvány miatt voltak hosszabb ideig zárva az intézmények, most az energiaárak robbanása okán hozott a legtöbb önkormányzat korlátozó intézkedéseket a téli időszakra nézvést. A kulturális intézmények ezt megszenvedték Békéscsabán is, de jól látható, hogy most felpezsdült az élet a Csabagyöngyében, a színházban, a könyvtárban, a bábszínházban és a múzeumban is.  A revizorral indított a színház, ismét látogathatók a múzeum nagy kiállításai és új időszaki kiállításai, járhatunk könyvtárba, a bábszínház pedig készül arra, hogy május végén, az új helyszínen fogadja majd a vendégeket, persze az előadások addig is zajlanak. Most januárban volt 10 éves a Csabagyöngye Kulturális Központ, akkor csak kis ünnepségre volt lehetőség az intézmény előtt, most a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál keretei között a jubileumi gála is szerepelt. Nem feledkezzünk meg arról sem, hogy ezekben az intézményekben sok közösség működik, amelyek a zárva tartás ideje alatt máshol igyekeztek találkozni, most új lendületet kaphat az ő életük is.

 

 

– Szintén közösségi esemény a pálinkaverseny, amelynek már jó ideje Békéscsaba ad otthont. Kiválasztották azt a gyümölcsöt is, amelyik fontos szerepet kap majd.

– Már sok éve zajlik Békéscsabán is egy párlatverseny és pálinkaverseny. Különböző párlatokkal lehet majd nevezni, és a Kárpát-medence magyarságát szólítjuk meg elsősorban. Idén az a gyümölcs, ami kitüntetett szerepet fog kapni, a szőlő lesz, ezen belül is a szervezők azt tervezik, hogy Csabagyöngye szőlő lesz. Rengeteg finom gyümölcsből lehet igazán jó párlatot, pálinkát készíteni. Oda kell figyelni arra, hogy milyen gyümölcsből készül, a cefrézés roppant fontos. Ezt követően olyan minőségű főzést kell produkálni, hogy azt mondhassa az ember, ha barátaival leül és megiszik néhány korty pálinkát, hogy finom italt ittunk, és még csak a fejünk se fájdul meg tőle. A Csabai Pálinka Klubnak ilyen szempontból is fontos szerepe van, segítenek abban, hogy milyen feltételek mellett érdemes ezzel a hungarikummal foglalkozni.

 

– Térjünk át a fejlesztések témakörére. A napokban adták át Szabadkígyóson a kerékpárutat, illetve egy játszóteret is. És a kerékpárút azért is érdekes, mert a távlati tervek között szerepel, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárúttal is összekapcsolják.

– Újkígyóson és Szabadkígyóson is volt egy ilyen projektzáró esemény. Egy 580 millió forintos nagyberuházás része volt a játszótér megújítás. 18 új elemmel gazdagodott egy játszótér Szabadkígyóson. A másik nagyon fontos dolog, hogy most már Újkígyóstól végig lehet jönni biciklivel az Újkígyós és Szabadkígyós közötti szakaszon, el lehet jutni egészen a Wenckheim-kastélyig kerékpárúton. A kastély környezetében is több olyan ingatlan van, amely megújul ebből a pályázatból is. Szoktam biciklivel menni a szabadkígyósi kastélyig, ilyenkor útközben mindig sok ismerőssel és sok kirándulóval találkozom. Úgy látom, az emberek megszerették és szívesen használják a Wenckheim kerékpárutat. Azt a szakaszt egészen biztos, ami Békéscsabát és Szabadkígyóst köti össze. Célszerű elhelyezni néhány olyan táblát, ami útbaigazítja a kerékpározót, hogy hol kell az ókígyósi útról elkanyarodni, hogy a kastélyhoz eljusson az ember. Tehát a fizikai állapota ezeknek az utaknak már olyan, hogy használhatóak, végig lehet tekerni egészen Újkígyóstól Szabadkígyóson keresztül Békéscsabáig, vagy vissza.

 

– A kerékpáros fejlesztések gyakran kapcsolódnak fásítással is. Mi a helyzet e tekintetben a kerékpárút mentén?

– Volt, ahol a kerékpárút építése során ki kellett vágni, fákat, de ezek helyett újakat ültettek. Márciusban például, a Wenckheim kerékpárút nyomvonalán, a Kerekegyházi út és Szabadkígyós között 300 pusztaszil facsemetét telepítettek a szakemberek. Ebben az esetben gyorsan növő, kevés gondozást igénylő és jó szárazságtűrő fajtáról van szó. Ezek remélhetőleg pár éven belül már árnyékot adnak majd. Szélesebb kitekintésben a dűlőfásítás, az országutak melletti fasorok telepítése – az árnyék és a zöldítés mellett – azért is fontos, mert a porviharok kockázata csökkenthető ezzel. Vannak nagyobb szabású tervek, többek között a Hatvanezer Fa Egyesület rendkívül aktív ebben az ügyben. Most is a kormányzattal tárgyalunk azért, hogy az egyesület – a békéscsabaiak és környéken élők érdekében – minél több fát tudjon ültetni.

 

– Látványos szakaszába a CsabaPark fejlesztése is az új élményelemekkel.  

– Lényegében az engedélyeztetési eljárás zajlik, illetve azokkal a szakemberekkel egyeztetnek, akik részt vesznek majd a CsabaPark élményelemeinek az üzemeltetésében. Valóban, aki arra jár, láthatja, hogy a drótkötélpálya, a mászófal, a hófánk-pálya, a csúszdák elkészültek, átadásra várnak. Ezek úgy működnek majd, ahogyan az ország más kalandparkjaiban is. Nagyon fontos a biztonság, és persze jó, ha tudjuk, hogy az élményelemek többsége belépődíjas lesz.

 

– Múlt év novemberében áldozatsegítő pont nyílt a rendőrségen, március 30-án pedig Áldozatsegítő Központot adtak át Békéscsabán. Kiknek és miben segít a központ?

– Valóban néhány hónapja áldozatsegítő pont létesült a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság épületében, március 30-án pedig a Szabadság tér 1-3. szám alatt megnyílt a Békéscsabai Áldozatsegítő Központ, amelyet dr. Répássy Róbert államtitkár úrral adtunk át. Itt felkészült, magas szakmai színvonalon dolgozó szakemberektől kaphatnak széleskörű – akár jogi, pszichológiai, pénzügyi – segítséget azok, akik bajba kerültek. Bár Békéscsaba, Békés megye a legbiztonságosabbak, legbékésebb megyék közé tartozik, és a rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége is kiváló nálunk, de ez nem jelenti azt, hogy az áldozatok elérése érdekében ne lenne szükség nagyobb hatékonyságra. A most megnyílt központ célja, hogy a rendőrséggel, civil szervezetekkel, a kormányhivatallal együttműködve prevenciós munkát végezzen, másrészt pedig segítse, támogassa azokat, akik nagyobb anyagi értékre elkövetett szabálysértésnek vagy bűncselekménynek az áldozatai. Itt tehát ők szakemberektől kaphatnak tájékoztatást, mentális és jogi segítséget.

További programok »

FEL