Herczeg Tamás: Békés megyéből is sokan segítenének a háborús menekülteknek

2022. március 9. 15:15 | Papp Ádám Sándor

Koordinációs ülést hívott össze szerdán Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, ahol a résztvevők arról tanácskoztak, miként lehetne koordináltan, gyorsan és eredményesen megszervezni a Békés megyei felajánlások eljuttatását Ukrajnába.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, valamint Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatért felelős helyettes  államtitkára a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatót a koordinációs ülésen elhangzottakról.

Herczeg Tamás arról beszélt, hogy helyben is lehet segíteni a nehéz helyzetben lévő ukrán, háborús menekülteken. A képviselő elmondta: vélhetően egyre többen lesznek azok, akik megyénket is elérik, elmenekülnek Kárpátaljáról vagy Ukrajna más területéről.

– Sokféle segítségnyújtás zajlik a napokban, Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország legnagyobb humanitárius segélyakciója zajlik, amelynek nem látjuk még a végét. Vannak, akik adománnyal mennek Kárpátaljára, vannak akik pénzzel vagy a tudásukkal segítenek. Egyre többen ajánlják fel az ingatlanjaikat is – Békés megyében szintén – azoknak, akik rövidebb vagy hosszabb időre menekült státuszúak lesznek. Nagy az adakozó szándék, megmozdult az egész ország. Azt szeretnénk, ha a segítségnyújtás gyors, hatékony és jól célzott lenne. Békés megyében napokon belül létrejönnek majd olyan kommunikációs csatornák, amelyek a hétköznapi segítségnyújtásban lesznek hasznosak. Gondolok itt telefonszámra, számlaszámra, gyűjtőpontokra, célszerű ha ezekkel tisztában vannak a lakosok – részletezte az országgyűlési képviselő.

Fürjes Zoltán köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt napokban bármilyen módon segítséget nyújtottak a háborús övezetben élők vagy az onnan elmenekülők számára. Elmondása alapján az egész ország megmozdult, a jelenlegi helyzet jól mutatja, hogy milyen hatása van az összefogásnak.

– Rendkívül fontos az, hogy ebben a helyzetben a segítségnyújtás koordináltan történjen. Arról volt ma szó Békéscsabán, hogy Békés megyében ez miként valósulhat meg, melyek azok az információk, amelyekre a résztvevő szervezetnek szükségük van és mely azok az információk, amelyeket nekik kell megosztaniuk a lakossággal annak érdekében, hogy a segítség célba érjen. Változatlanul lehet adakozni a 1357-es telefonszám felhívásával, illetve SMS küldéssel alkalmanként 500 forint felajánlás tehető, de a 1818-as telefonszámon keresztül már akár ukrán nyelven is felvilágosításhoz lehet jutni. Vannak olyan szervezetek Magyarországon, amelyek hivatásszerűen folytatják a segítségnyújtást, a mindennapjaikban is a segítségnyújtásnak szentelik idejüket és együttműködnek a Karitatív Tanáccsal. Ez a szervezet alakult át a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsá, amelynek hat nagy, országos karitatív szervezet a tagja: a Máltai, valamint a Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt. Ezek azon szervezetek, amelyek bejáratott utakkal rendelkeznek a határon túli területekre is és háborús viszonyok között is képesek a célzott segélyszállományokat eljuttatni oda, ahol szükség van rá. Magyarország nem csupán a hozzánk érkező menekülteken kíván segíteni, hanem azokon, akik az ukrajnai területen maradnak – ecsetelte a helyettes államtitkár, aki hozzátette: a helyzet tragikumához képest egy előremutató beszélgetés zajlott Békéscsabán, a konzultáción arra is kitértek, hogy miként lehet felkészülni a közeljövő feladataira. 

További programok »

FEL