Herczeg Tamás: Az idei esztendő és jövő év is a családokról szól

2019. június 15. 15:37 | Diós Zsolt

A tervek szerint Magyarország jövő évi költségvetéséből minden eddiginél több forrás jut a családok, a fiatalok életkezdésének támogatására, vagyis az idei esztendő és a jövő év is a családokról szól hazánkban. Július elsejétől pedig indul a családvédelmi akcióterv, melynek keretében kibővülnek a családtervezést és az otthonteremtést segítő támogatások. A kedvező változások Békéscsabán is több ezer családot érintenek. A program részleteiről Herczeg Tamást, városunk országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

 

- Ön szociálpolitikus, főiskolai hallgatóknak sok éven át tanított szociológiát. A tudomány oldaláról nézve kérem, mondja el, hogy miért van szükség a családvédelmi akciótervre?

 

- Mint tudjuk, Európát komoly demográfiai krízis sújtja, alig van olyan ország, ahol a természetes reprodukcióhoz elegendő gyermek születik. Európa a mostani folyamatok szerint saját erejéből tehát nem képes sem megfiatalodni, sem megújulni, sőt még önmagát sem képes fenntartani. Vannak, akik azt gondolják, ehhez külső erőforrásokra van szükség. Mi nem ezt az utat járjuk. Mi olyan országot szeretnénk, ahol az alacsony születésszám okozta népesedési problémát a születésszám növekedése enyhíti, és az a dolgunk, hogy a gyermekek születését támogató döntéseket hozzunk. És hogy miért tarthatjuk ezt a helyes útnak? Egy éppen most, Békéscsabán zajló adatfelvétel alapján is állíthatjuk, hogy a magyar tizenévesek döntő többsége házasságban szeretne élni, és átlagosan kettőnél több gyermeket szeretne.

Az a dolgunk tehát, hogy megvizsgáljuk, a családtervezés során milyen akadályokkal szembesülnek a magyar fiatalok, és ezeknek az akadályoknak a lebontásában segítsük őket. Ez a családpolitika egyik legfontosabb célkitűzése. Persze tudom, a gyermekvállalás sok tényezőtől, sok személyes mérlegeléstől függ, de a kiszámítható, hosszú távon is következetes, családbarát, a gyermekvállalást értékként kezelő kormányzati politika is fontos körülmény. Az én személyes véleményem szerint nincs szebb dolog (és nincs nagyobb felelősség) a világon annál, mint hogy gyermeket nevelhetünk, édesapák, édesanyák, és majd később nagyszülők lehetünk. Ezzel természetesen nem kell mindenkinek egyetértenie, én viszont maximálisan egyet értek azzal a szándékkal, ami úgy fogalmazható meg, hogy Magyarországon lehetőség szerint minden vágyott, tervezett gyermek megszülethessék.

Ezt kell segítenünk. És azon is dolgozunk, hogy akik már gyermeket nevelnek, akik már gyermekes családban élnek, könnyebb legyen az életük, minél többet tudjanak adni a gyerekeiknek, minél többet tudjanak a gyermeknevelésre fordítani anyagi értelemben is és minőségi idő tekintetében is. Erről szól a családbarát kormányzás, ez segít abban, hogy ma már többen kötnek házasságot, mint az elmúlt húsz évben bármikor, és a 2010-es mélypont óta jelentősen nőtt a termékenységi mutató.

 

Illusztráció: pixabay.com

 

– Az akcióterv első pontja a babaváró támogatás. A családalapítással foglalkozó békéscsabaiaknak mit kell erről tudniuk?

 

Ez egy olyan lehetőség, amilyenhez hasonló még soha nem volt itthon, sőt mondhatom, hogy ilyen nemzetközi szinten sem létezik. A babaváró támogatás fontos anyagi mozgásteret ad a családalapítás előtt álló, a közös életüket kezdő, vagy további gyermeket vállalni szándékozó fiataloknak. A babaváró támogatás 10 millió forintos kamatmentes kölcsönként indul, de ha a gyermekek a tervezettnek megfelelően megszületnek, akkor akár teljes egészében támogatássá is válhat. Ez azt jelenti, hogy ezt a szabadon felhasználható 10 millió forintos összeget nem kell visszafizetni.

 

– A rendkívül népszerű Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) is érinti az akcióterv?

 

Igen. Hiszen látjuk, hogy amennyiben a használt lakáshoz felvett CSOK - tehát a vissza nem fizetendő támogatás - mellé egy kedvezményes kölcsönt is kapnak az érintettek, akkor még többen tudnak saját tulajdonú otthonhoz jutni. Ezért terjesztjük ki a kedvezményes, garantáltan 3 százalék alatti kamatozású CSOK-kölcsön lehetőségét a használt ingatlanok vásárlásához is.

 

– A felvett hitelek törlesztő részletei is megnehezítik a családok életét. Az érintettek ezen a téren is számíthatnak segítségre? 

 

Gondolunk azokra is, akiknek a gyermeknevelés mellett jelzáloghiteleket kell törleszteniük. Ők, ha újabb gyermeket vállalnak, akkor csökkentjük a fennálló jelzáloghitel összegét. Ha egy második gyermek érkezik a családba, akkor július 1-jétől, a gyermekek után már a várandósság harmadik hónapjának lejárta után igényelhetik a fiatalok a fennálló jelzáloghitel 1 millió forintjának elengedését. Bővítjük a harmadik gyermek érkezésekor leírható összeget is. Ez annyit jelent, hogy ha jön a harmadik gyermek a családba, akkor 4 millió forinttal csökkenthetik a fennálló jelzáloghitel összegét. Ha mondjuk, egy egygyermekes család még tervez további két gyermeket, akkor számíthatnak arra, hogy 5 millió forinttal kevesebbet kell majd visszafizetniük a fennálló hiteleikből, és ez természetesen a CSOK-kölcsönre is vonatkozik. Ha kétgyermekes a család, akkor is számíthatnak arra, hogy további egy gyermek érkezésekor 4 millió forinttal kevesebbet kell törleszteniük, akik pedig további gyermekáldást terveznek, azoknak babánként 1-1 millió forinttal csökkentjük a fennálló jelzáloghitelüket.

 

– A nagycsaládosoknál sok esetben a közlekedés is nehézséget okoz. Ezen a téren is kínál megoldást az akcióterv?

 

- Aki próbált már három gyerekülést beszuszakolni a kocsi hátsó ülésére, pontosan tudja, hogy bizony nagy segítség, ha nem ötszemélyes, hanem hétszemélyes autó áll a család rendelkezésére. Ehhez kapnak segítséget, akár vásárláshoz, akár zárt végű lízinghez a szülők július 1-jétől. A legalább 3 gyermeket nevelők 2.5 millió forint autóvásárlási támogatást kapnak az új, legalább 7 személyes autó vásárlása esetén.

 

– Július elseje után a későbbiekben is számíthatnak kedvezményekre a családok?

 

Olyannyira, hogy a családvédelmi akcióterv két pontja 2020. január 1-jével indul. Ettől az időponttól kezdődően személyijövedelem-adó mentességben részesülnek azok a nők, akik életük során négy gyermeknek adtak életet. Továbbá januárban kerül bevezetésre a nagyszülői gyed lehetősége, mely reményeink szerint szintén komoly segítséget nyújt majd a családoknak.

 

– Gyakran éri kritika a családokra vonatkozó kedvező intézkedéseket azért, mert nem gondolnak az egyszülős családokra.

 

A kritika most nem állja meg a helyét, ugyanis a családvédelmi akcióterv számos eleme elérhető az egyszülős családok számára is, így ők is igényelhetik július elsejétől a használt lakásokra felvehető CSOK-kölcsönt és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, valamint januártól igénybe vehetik a nagyszülői gyedet is.

 

További programok »

FEL