Háziállatok ősei a Körösvölgyi Állatparkban

2020. április 30. 10:13 | behir

Bár a Körösvölgyi Állatpark átmenetileg zárva tart, azért a látogatok virtuálisan végigmérhetik és számba vehetik állatállományát. Ezt ezúttal egy kicsit régészeti, történészeti megközelítéssel tehetik meg az érdeklődők, hogy a legközelebbi látogatási lehetőségük alkalmával ebből a szempontból is rácsodálkozhassanak a park színes állatfajainak sokaságára – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.

A vadon élő állatok- és növények tömeges háziasítása, vagy tudományos nevén domesztikációja az újkőkorszakba nyúlik vissza, amikor az éghajlat kiegyenlítettsége, a kultúra fejlődése nyomán gyökeres változások következtek be az ember és a természet kapcsolatában. Az emberiség tulajdonképpen a háziasítás révén tért át az addig halászó-vadászó-gyüjtögető-vándorló életmódból a gazdálkodó-letelepedő létformára. Ekkortól vált környezetének tudatos alakítójává, a táplálkozásához, ruházkodásához, általában vett megélhetéséhez szükséges javak előállítójává. E forradalmi áttörés nem jöhetett volna létre, azon változatos növény- és állatfajok sokasága nélkül, melyek mind alkalmasak voltak a háziasításra, s ezáltal az ember közvetlen szolgálatára. Lássuk, utóbbiakból milyen háziállatok egykori őseivel, közeli rokonaival találkozhatunk a Körösvölgyi Állatparkban!
 
Bővebben a cikk teljes tartalma innen letölthető – kisgyermekes családoknak a színes képekkel illusztrált írás áttanulányozása egy kellemes hétvégi program lehet.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Körösvölgyi Állatpark szezonnyitása átmenetileg eltolódott, de későbbiekben várható a szezonnyitás, így a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a háziállatok vadon élő őseivel, a Kárpát-medence egykori és mai csodálatos élővilágával.
 
 
Forrás: kmnp.nemzetipark.gov.hu

További programok »

FEL