Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés – a kertvárosi övezetben élők sárga zsákokat kapnak

2016. január 13. 14:49 | Mikóczy Erika

Januártól Békéscsabán módosulnak a hulladékokkal kapcsolatos közszolgáltatások feltételei, kisebb kukák is igényelhetők, és megkezdődik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A kertvárosi övezetben egyelőre zsákokat osztanak ki, a lakótelepeken a hulladékgyűjtő szigetekre lehet vinni a szelektíven gyűjtött hulladékot. A lakosságot érintő változásokat Nagy Ferenc, városüzemeltetésért felelős alpolgármester foglalta össze.

Nagy Ferenc elmondta, hogy Békéscsabán is megkezdődik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amely a papír-, a műanyag-, és a fémhulladékok külön gyűjtését jelenti. A kertvárosi övezetben január hónapban sárga zsákokat osztanak ki, amelyeket havonta egy alkalommal, a közszolgáltató által meghatározott időpontokban gyűjtenek be. Minden, szerződéssel rendelkező háztartás 3 darab zsákot vehet át ingyenesen.

Az érintett ingatlantulajdonosokat a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft megbízottai személyesen keresik fel januárban, hogy átadják a zsákokat. Akit nem tudnak elérni, az a közszolgáltató ügyfélszolgálatánál veheti át a zsákokat. A későbbiekben várhatóan ezek helyett új, sárga színű hulladékgyűjtő edények lesznek, amelyek kiosztására a beszerzést követően kerül sor.

A sárga zsákokba csak összehajtogatott papír-, „légmentesen” összepréselt műanyag-, továbbá fémhulladékot szabad beletenni. Az üveg- és rongyhulladékokat a meglévő hulladékgyűjtő szigeteken kell elhelyezni, illetve azok az általános kommunális hulladék gyűjtésére szolgáló edényekbe is tehetők.

A lakótelepi övezetekben továbbra is a hulladékgyűjtő szigetek igénybevételével valósul meg a szelektív hulladékgyűjtés.

Nagy Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy ez év január 1-jétől lehetőség van a 60 literes hulladékgyűjtő edények igénybevételére. Aki 60 literes edényt használ, annak csökkentett közszolgáltatási díjat kell fizetnie. A 60 literes edényzet igénybevételére az a személy jogosult, aki a lakóingatlant életvitelszerűen egyedül használja. A közszolgáltatások megváltozott feltételeit a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról és a köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet szabályozza, amelyet ide kattintva tekinthetnek meg.

A szelektív hulladékgyűjtésről további tájékoztatás kérhető a Békéscsabai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál: Békéscsaba, Bartók Béla út 56/2. Telefon: 66/439-934, email: ugyfelszolgalat@bhnkft.com

A 60 és 80 literes edényzet igénybevételéről Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Közigazgatási Osztályán kérhető további felvilágosítás: Békéscsaba, Szent István tér 7., telefon:. 66/523-800.

 

További programok »

FEL