Hazavihető vizsgálat - új Holter EKG készülékek a kardiológián

2019. június 13. 12:17 | behir

Kisebb és könnyebb eszköz, egy hétig működő akkumulátor, gyorsabb és pontosabb diagnózis, hatékonyabb gyógyulási esély a szívbetegeknek. Sőt, van aki ennek köszönhetően már meg is kapta az életminőségét javító pacemakert.

Négy, összesen 2,5 millió forint értékű mobil Holter EKG készülékkel gazdagodott az Orosházi Kórház kardiológiai részlege – tudatja közleményében az egészségügyi intézmény.

– Az új eszköz mérete és súlya tizede a korábbinak, az akkumulátora pár óra helyett akár egy hétig is bírja, így a nap 24 órájában folyamatosan tudja rögzíteni az adatokat – mondja dr. Dani Győző a Non-Invazív Mátrix Kardiológia szakágvezetője.

A kardiológus főorvos kiemelte, van néhány olyan ritmuszavar, ami egyre gyakrabban fordul elő, de nehéz felismerni a hagyományos EKG vizsgálattal. Ezt a készüléket viszont hazaviszi a beteg, kis mérete és elhanyagolható súlya miatt egyáltalán nem zavaró, szinte észre sem lehet venni, a testre rögzített tappancsok segítségével pedig folyamatosan rögzíti a szív működésének adatait.

A Holter EKG-hoz jár egy modern adatelemző szoftver is, ami a korábbinál sokkal komplexebb és gyorsabb vizsgálati eredményt biztosít.

– A szoftver arra is képes, hogy a mozgás közben keletkező egyéb zajokat kiszűrje, így ezek nem torzítják a tényleges eredményeket, ezáltal még pontosabb diagnózist lehet felállítani és terápiás kezelést javasolni. A készülékeket néhány hete már használjuk, és volt olyan betegünk, akinél ennek köszönhetően idejében felismertük a ritmuszavart és az érintett már meg is kapta a pacemakerét – ismertette dr. Dani Győző.

Az új eszközök beszerzését cégek és magánszemélyek, valamint az Orosházi Kórházért Alapítvány támogatta.

– Az utóbbi hónapokban egyre jellemzőbb, hogy a városban és a térségben élők támogatják a kórházat. Az Orosházi Kórházért Alapítvány célja, hogy a befolyt adományokból, támogatásokból többek között a kórház eszközparkját fejlessze, ezzel alapozva meg az intézmény hosszabb távú működését, a minél hatékonyabb gyógyító munkát – fogalmazott dr. Duray Gergő. A főigazgató hozzátette, a kardiológián tervben van egy új terheléses rendszer beszerzése, ehhez is várja az alapítvány a felajánlásokat.

További programok »

Itthon

Magasabb béreket és biztonságosabb közlekedést is jelenthet az új út

Októberben adhatják át az M44-es első ütemében megvalósuló Kondoros–Tiszakürt közötti 62 kilométeres szakaszt. A gyorsforgalmi út Békés megye egyik legfontosabb beruházása. Várhatóan 2020-as befejezésével, egy órával rövidül majd a Budapest–Békéscsaba közötti utazási távolság. Fellendülő gazdasági életet, magasabb béreket és biztonságosabb közlekedést remélnek az úttól a térség lakói.
09:47
FEL