Házasságkötés a kutyás versenyen: 25 éves a gyulai Medivid Agility Kupa

2021. augusztus 14. 14:54 | Gyemendi Réka

A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub augusztus 14–15. között rendezi meg a „Jubileumi XXIV. Medivid Agility Kupa és XVI.ParAgility Kupa” országos és nemzetközi kutyás ügyességi versenyét. A rendezvény augusztus 14-én, szombaton reggel ünnepélyes megnyitóval és a Békéscsabai Torna Club műsorával vette kezdetét.

A megnyitón a verseny fővédnöke, Takács Árpád köszöntötte a versenyzőket és a nézőket. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy nemcsak Magyarországról, hanem Csehországból, Ausztriából és Romániából is érkeztek versenyzők, akik elkötelezettek a sport iránt és az elmúlt évtizedekben sokat tettek azért, hogy ez a sport ne csak Magyarországon, hanem máshol is elfogadottá váljon. 

– Szellemi, gazdasági és kulturális, illetve – az Airbus gyár megépítésével pedig – ipari város is lesz Gyula. Úgy gondolom, hogy méltán hívhatjuk az agility fővárosának is. Huszonhét évvel ezelőtt álmodta meg Alt Sándor ezt a sportot, és csak azok látják, hogy hova érkezett, akik látták, hogy honnan indult. Azt ma már tudjuk, hogy minden nagy teljesítmény egy álommal kezdődik. Az álomnak két kimenetele van: vagy megvalósul vagy nem. Előbbi is kétféleképp végződhet: vagy Hamupipőke álma lesz, amelyben eljön valaki és megment, vagy pedig teszünk érte, ahogyan Alt Sándor és ez a gyulai kiváló csapat is, hiszen az elmúlt évben elhivatottságról, akaratról és szándékról tettek tanúbizonyságot – fogalmazott a kormánymegbízott.

 

 

A rendezvényt Görgényi Ernő, Gyula polgármestere nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ez Magyarország legrégebb óta tartó agility versenye.

– Huszonöt éve rendezik meg a versenyt, ami egy ember életében is jelentős idő, ahogyan egy város, egy nemzet életében is az. Gondoljuk csak bele, hogy ez idő alatt immár ötödik kormányfő vezeti országunkat, jómagam pedig ezalatt a huszonöt év alatt negyedik polgármester vagyok Gyulán. Huszonöt éve más volt még a világ, nem voltunk tagjai a NATO-nak és az Európai Uniónak sem. Ezzel a visszatekintéssel arra szeretnék rávilágítani, hogy mekkora teljesítmény valamit huszonöt esztendőn keresztül folyamatosan magas színvonalon művelni, újra és újra, évente megrendezni, ilyen nagy mértékben változó körülmények közepette. Amikor az ország ekkora változáson megy keresztül, akkor is van egy civil közösség ebben a városban, amely kellőképpen elhivatott, kitartó, és évről évre megvalósítja céljait – fogalmazott a városvezető.

A megnyitót követően meglepő és megható fordulat következett, ugyanis egy házasságkötésnek lehettek fül- és szemtanúi a jelenlévők. Előbb feltűnt az anyakönyvvezető, majd pedig bevonult a házasulandó pár az agility pályára: Simon Matild Melánia és Simon Csaba nem csak az életben, hanem a pályán is egy párt alkotnak. 

 

 

– Régebben én voltam a kutyás, majd amikor megismerkedtem a párommal, akkor én vezettem be őt a kutyás társadalomba és megismerkedett ezzel a gyönyörű sporttal. Mivel én sérült vagyok, így adott volt, hogy ő tud nekem segíteni abban, hogy részt vehessek egy ilyen versenyen. Ő vezet engem, én pedig vezetem a kutyát, így végre én is ParAgilityzhetek, egyedül ezt nem tudtam volna véghez vinni. Azóta pedig már ő is egyedül fut a pályán egy másik kutyával. Ez a világunk, ez a nagy kutyás család – fogalmazott az újdonsült férj.

Simon Csaba eddig három ParAgility kupán vett részt. Párja már nagyon sok megmérettetésen van túl, ennek köszönhetően szintet is tudott lépni kutyájával: az A3-as szint küszöbén járnak, ami a legmagasabb fokozata a versenynek. Három kutyusuk van, közülük kettő aktív versenyző. A harmadik még fiatal, 15 hónapos, ő éppen a felkészítési időszakban van.

– Elég időigényes egy ilyen felkészülés, türelem kell hozzá, de az a lényeg, hogy jókedvűen, vidáman csináljuk, hogy a kutya is élvezze, ne csak a gazdi – mondta el Simon Csaba.

Alt Sándor, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke elmondta: a Medivid Agility Kupa 27 éve kezdődött, 2001-től pedig elindították a ParAgility Kupasorozatot is. Általában 100-120 gazda-kutya páros vesz részt a versenyen, idén 73 gazda 105 kutyával nevezett a megmérettetésre.

 

Galéria

 

Az elnök elmondta, hogy a sérült versenyzők nehezen tudnak felkészülni, hiszen nincsenek olyan csarnokok, ahol edzeni tudnak. Ez az egyetlen rendezvény, ahol saját sorstrásaikkal meg tudják mérettetni magukat. Idén magyarországon túl Csehországból jöttek ParAgility-s versenyzők. 

Alt Sándor úgy fogalmazott: minden évben változtatnak valamin, minden évben magas színvonalra törekednek. Az elnök egy fontos céljukról is beszélt. 

– A legfontosabb tervünk, hogy vásároljunk új műfüvet, ami sajnos eddig még nem sikerült. Több pályázatot, kérelmet nyújtottam be, bízom benne, hogy jövőre már egy új műfüvön tarthatjuk a versenyt. Reméljük, hogy fejlesztéssel elkerüljük az esetleges balesetveszélyt is – fogalmazott.

Vasárnap reggel 8:30-tól folytatódik a verseny, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig aznap délután 16:00 és 17:00 óra között lesz. A versenyen a klub önkéntes tagjai segítik a minél sikeresebb lebonyolítást. 

További programok »

Itthon

Ismét meghosszabbodik az oltási akció

A nagy sikerre való tekintettel december 12-ig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa. Békés megyében továbbra is hat helyszínen várják az oltásra jelentkezőket.
16:49
FEL