"Hátizsákkal" nézelődik egy parlagi sas a Királyhegyesi-pusztán

2017. január 24. 09:08 | Varga Diána

Az elmúlt hetekben többször is megfigyeltek egy műholdas jeladót viselő parlagi sast a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Királyhegyesi-pusztán.

Jeladós madarak korábban is mozogtak a térségben, de ezt az esetek többségében csak utólag, a visszaérkező koordináták segítségével tudtuk megállapítani - derül ki a nemzeti park közleményéből. Mint írják, élőben eddig egyetlen „hátizsákos” parlagi sast láttak, egy évvel ezelőtt, akkor a Montág-pusztán. Most azonban egy másik példányt már több alkalommal megfigyeltek kollégáink a Királyhegyesi-pusztán.

Ezt a 2013-ban kelt madarat a HELICON LIFE+ program keretében látták el műholdas jeladóval fiókaként a Hernád völgyében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, s akkor Vasvári névre keresztelték. Vasvári lassan már ivarérett korba lép, ezért külön izgalmas az itt tartózkodása. Mivel már hetek óta időzik a térségben, így talán arra is esély van, hogy tavasszal valahol errefelé építi meg első fészkét.

A Csanádi pusztákon csupán egy pár parlagi sas él. Ez a térség ugyanis a magyarországi parlagi sasok elterjedésének egyik délkeleti határa, jellemzően inkább csak a fiatal példányok kóborolnak errefelé.

 

 

FEL