Műfészkeket helyeztek ki a parlagi sasoknak

2016. december 29. 10:11 | Balázs Anett

A közelmúltban műfészkeket helyeztek ki parlagi sasok számára a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai a Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.

Az akcióra a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt keretében került sor. A cél az, hogy a térségben fészkelő saspárokat olyan helyekre csalogassák be, ahol zavartalanul tudnak költeni és reptetni fiókáikat.

A parlagi sasok általában hatalmas – még a gólyákénál is nagyobb – fészket építenek maguknak. Sok pár váltófészket is készít, s a kettőt évenként váltogatva használja. Rendszerint már kora tavasszal elkezdik az építkezést, de a helyszínt nem mindig sikerül jól megválasztaniuk, mivel ilyenkor a sáros utak miatt a mezőgazdasági gépek még nem mozognak. Később viszont, amikor a zajos gépek elkezdenek mozogni, annyira megzavarhatják a tojókat, hogy azok leugranak a fészekről, s így a tojások kihűlhetnek, vagy a dolmányos varjak, hollók prédájává válhatnak. Ezeket az eseteket szeretnék megelőzni a műfészkek megfelelő helyre történő kihelyezésével.

Előfordulhat, hogy a fészkekben nem parlagi sasok, hanem más madarak, például kerecsensólymok költenek majd. Utóbbiak ugyanis előszeretettel foglalják el a parlagi sasok elhagyott otthonát. A műfészkekbe kerecsensólyom költőtálcákat is beleépítettek a szakemberek, így ezek a madarak szintén jó eséllyel megtelepedhetnek bennük. A műfészkek alkalmasak vörös vércsék, kabasólymok, sőt még erdei fülesbaglyok költéséhez is.

Forrás: Körös-Maros Nemezeti Park Igazgatóság

 

FEL