Határtalanul tanultak egymástól a csabai és sepsiszentgyörgyi diákok

A BSZC Vásárhelyi Pál Szakgimnáziuma és Kollégiuma 2017-ben részt vett a „Határtalanul” programban, melyről Veres Gábor számolt be.

A Határtalanul! pályázat célja a magyarországi és a határon túli magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program részeként magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyarságról.

A program felépítése két kirándulást foglalt magába. A magyarországi diákok sepsiszentgyörgyi utazását és az erdélyi diákok Békéscsabára látogatását. Mindkét iskola diákjai a környezet- és vízgazdálkodás szakok tanulói, 11. osztályos fiatalok voltak. A csabaiak ez év április elején, 3. és 7. között jártak Erdélyben, a sepsiszentgyörgyiek április 24. és 28. között voltak nálunk.

 

A sepsiszentgyörgyi diákok Békés megye értékeivel ismerkedtek meg. Fotó: BSZC

 

A partneriskola a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt, amellyel közösen a csabai diákok egy tucat közös programon vettek részt a környezetvédelmi, szakmai programokon kívül. A békéscsabaiak Székelyföldön meglátogatták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, a Kárpát-koszorú egyetlen krátertavát, a Szent Anna tavat, Zabolán a „Csipkés tábor” környékén tájékozató táblákra az információs anyagok felhelyezésében segítettek, ezzel hozzájárulva a tábor környéke túraútvonalainak és természeti értékeinek jobb megismeréséhez. Szakmai munkájukban Sepsiszentgyörgyön megvizsgálták és elemezték a város szennyvíztelepének hatását az azzal szomszédos Szemerja patakra nézve.

“Útközben Petőfi és Gábor Áron síremlékei előtt tisztelegtünk és az utolsó délutánon meglátogattuk Brassó történelmi belvárosát. A sepsiszentgyörgyiek látogatása alkalmával a békéscsabai program keretein belül felkerestük a Körös Maros Nemzeti Park dévaványai túzokrezervátumát és az Arany János Múzeumot Nagyszalontán. Ugyancsak Arany Jánoshoz kapcsolódva lehetőségünk adódott a Kárpát-medencét bejáró „Arany 200” buszt megnézni, amelyben a költő élete és alkotása interaktív módon történt bemutatásra. Településünkön szakmai programként felkerestük az Alföldvíz Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepét is telepvezető irányításával és az Élővíz csatorna vizének kémiai elemzését és mederszelvény mérését végezték el a diákok. Mindkét kiránduláson a két iskola diákjai közösen vettek részt a programokon. A sepsiszentgyörgyi és békéscsabai közös városi séták, az iskola udvarán lezajló közös bográcsozás és focizás hozzájárultak a személyes, baráti kapcsolatok kialakításában.” – írta a BSZC közleménye.

 

Megosztás:

Címke: