„Határtalan” üzleti lehetőségek – Romániai gazdasági kapcsolatokat értékeltek

2015. november 26. 16:05 | Zsíros András

Magyar-román külgazdasági konferenciát és üzletember találkozót szerveztek Békéscsabán. A Magyar Kereskedelmi Iparkamara Magyar-Román Tagozata által minden ősszel megtartott évzáró rendezvényen rangos előadók beszéltek a két ország gazdasági viszonyáról, az együttműködés lehetséges jövőbeni formáiról, illetve szó volt a határon átnyúló, közös pályázati lehetőségekről is. A konferencia délutáni részében mód nyílt a résztvevő üzletemberek személyes találkozására is, ami a céges kapcsolatok további erősödését szolgálhatja a határmenti régiók vállalkozásai között.

Hagyományos év végi értékelő tanácskozásra gyűltek össze Békéscsabán romániai és magyar vállalkozások képviselői, valamint a két ország gazdasági kapcsolataiért felelős szakemberek. A kétnyelvű konferencián a közös tevékenységek értékelése mellett az együttműködés további lehetőségeiről is szó esett.

Az előadók szerint a magyar külgazdaság keleti nyitás politikájába nagyon jól illeszkedik a Romániával való együttműködés. A határ menti régió magyar vállalkozásai önmaguk is keresik a romániai piaci kapcsolatokat. A konferencián elhangzott, ennek a folyamatnak az elősegítése mindkét kormány érdeke.

Bogár Ferenc, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének tanácsosa elmondta, a Magyar Nemzeti Kereskedőház segítségével, illetve a bukaresti magyar követség kereskedelmi irodáján keresztül igyekeznek minden információval ellátni az érdeklődőket a lehetőségekről.

A tanácsos hozzátette: Magyarország és Románia meghatározó partnerei egymásnak. Jól érzékeltetik ezt azok a számok, hogy export tekintetében Románia a harmadik legnagyobb felvevőpiacunk, az import esetében pedig a negyedik-ötödik helyen áll. A gazdasági kapcsolatok további fejlesztése így nem csak kereskedelmi vonalon, de a befektetések terén is mind a két ország érdeke.

Zsíros András

FEL