Határon átnyúló együttműködéshez csatlakozott a békéscsabai katolikus iskola

2020. június 29. 14:45 | Papp Ádám Sándor

A „Csanád öröksége, iskolák hídja” című együttműködéshez csatlakozott a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A résztvevők hétfőn mutatták be a programot.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország programban nyert el 210 ezer eurót a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda, közösen a romániai Zsombolyai Általános Iskolával.

Sztrémi Zsuzsanna, a Szeged-Csanádi Egyházmegye vezető pályázati referense a tájékoztatón elmondta, hogy a projekt a szomszédos, Békés–bánáti területek, mint néprajzi, kulturális és földrajzi tájegység értékeinek feltárására és megismertetésére fókuszál.

– A program a hagyományok ápolásán, továbbadásán keresztül igyekszik a kulturális identitást erősíteni és ezek segítségével a helyben maradásra ösztönözni. A két iskola a projekt végén megosztja egymással a jó gyakorlatok tapasztalatát, ezzel is segítve a másik intézmény működését. A pályázat lehetővé tette azt is, hogy infrastrukturális beruházás történjen az iskolák területén, ahol olyan közösségi teret hoznak létre, ahol kulturális értékek ápolásával, továbbadásával foglalkoznak – fogalmazott a pályázati referens.

Mihaiela Geambazu, a Zsombolyai Általános Iskola igazgatója úgy fogalmazott, hogy korábban nem vettek még részt hasonló együttműködésben, de bíznak abban, hogy a tapasztalat csere mindkét fél számára hasznosnak bizonyul majd.

– A mi településünk zömét román anyanyelvű polgárok alkotják, de német, roma és magyar nemzetiség is él Zsombolyán. A pályázattal az a célunk, hogy ápoljunk hagyományainkat és a magyarországi román intézmény profitálhasson belőle úgy, mint mi abból, amikor ideérkezünk. A projekt részeként a tornatermünket szeretnénk átalakítani egy multifunkcionális helyiséggé, ahol modern körülmények között szervezhetünk konferenciákat és bemutatókat egyaránt – ismertette az igazgató.

Caimacan Klára, a Savio Szent Domonkos Általános Iskola és Óvoda igazgatója emlékeztetett arra, hogy 25 éve indult újra intézményük és az évek alatt sokat változott kívülről és belülről is az iskola. Mint mondta: az együttműködés egy újabb fejlődési lépcsőt biztosít számukra úgy, hogy közben lehetőségük van arra, hogy őrizzék és továbbadják hagyományaikat.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákjaink megismerjék a határon túli magyarságot, ezért minden évben részt veszünk a „Határtalan" pályázatban is és most újabb lehetőség adódott a „Csanád öröksége, iskolák hídja" című együttműködés jóvoltából. Zsombolyán egészen más a hangulat, mint például Székelyföldön, hiszen ott csupán szórványban élnek a magyarok, de szeretnénk, ha ezt is megtapasztalnák fiataljaink. A programban lehetőségünk adódott továbbá infrastruktúrális fejlesztésre is. Szeretnénk egy olyan rendezvényhelyszínt kialakítani, amely a helyi kultúra őrzésére és továbbadására biztosít lehetőséget tanórákon, vagy éppen foglalkozásokon – emelte ki az igazgató.

A projekt idén januárban kezdődött el, azonban a koronavírus-járvány miatt eddig nem nyílt lehetőség az utazásra. Az eseményen az is elhangzott, hogy az együttműködés határideje 2021 tavasza, a világjárvány miatt viszont meghosszabbíthatják ezt a határidőt. Caimacan Klára továbbá hozzátette: bízik abban, hogy a projekt egy hosszútávú, gyümölcsöző együttműködéshez vezet a két intézmény között.

 

 

További programok »

Itthon

A nagy kérdés: milyen legyen a készülő bérkerékpár-rendszer Békéscsabán?

Elektromos kerékpár-bérlési rendszer épül ki hamarosan Békéscsabán egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Az még egyelőre kérdéses, hogy melyik típusú rendszert telepítik a városban, ahogyan annak neve sem végleges, de azt már tudjuk, hogy összesen 50 kerékpárt lehet majd  bérbe venni jövőre.
2020. október 23. 14:27
FEL