Hat ország Agrárkamarája közösen üzen az Európai Uniónak

2024. február 15. 08:31 | behir.hu

A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mellett további öt ország agrárkamarája határozottan figyelmezteti az Európai Unió döntéshozóit arra, hogy ne tegyék tönkre Európa agráriumát.

A lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a Litván Mezőgazdasági Kamara (ŽŪR) és a Lettországi Mezőgazdasági Szervezetek Együttműködési Tanácsa (LOSP) képviselői vettek részt a Visegrádi Csoport agrárkamaráinak kibővített találkozóján. A 2024. február 12-13-i rendezvényre a Varsó melletti Otrębusyban került sor. A találkozón jelen volt Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa, Czesław Siekierski lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter és Patrick Pagani, a Copa-Cogeca megbízott főtitkára.

Az Európai Unió gazdálkodói a növekvő termelési költségekből és az ukrajnai háborúból eredő bizonytalansággal és nehézségekkel küzdenek, és támogatást, nem nehezítéseket várnak az uniós intézményektől. Az EU mezőgazdaságának átfogó célja továbbra az kell legyen, hogy az unió lakossága számára fenntartható módon biztosítsa az élelmezésbiztonságot. Alapvető fontosságú, hogy megvédjük az EU belső piacát a nem fenntartható élelmezési rendszerekben előállított termékek beáramlásától.

A mezőgazdasági biztos kiemelte, hogy a jelenlegi Közös Agrárpolitika keretében működő krízisalap jelentős megemelésére van szükség, akár más forrásból. Ez hatékonyabb segítség lehetne az ilyen kritikus piaci helyzeteknél, mint a mostani. Czesław Siekierski miniszter hangsúlyozta, hogy a Zöld Megállapodás céljainak módosítására lenne szükség, illetve új megközelítés szükséges az ukrán-EU kereskedelmi megállapodáshoz.

Az ukrán áruk kereskedelmének és exportjának megkönnyítése – amin az Európai Bizottság dolgozik – nem járhat negatív következményekkel az EU egyes ágazataira, illetve mezőgazdasági piacaira. Olyan mechanizmusokra van szükség, amelyek hatékonyan védik az uniós tagállamok piacait, különösen a frontvonalban lévő országokét.

Európában folyamatosak a gazdálkodók tiltakozásai, akik konkrét és működőképes megoldásokat követelnek Brüsszeltől az agrárágazat számára. A gazdálkodók a klímaváltozással, a gazdaságok versenyképességével, a jövedelmekkel, az adminisztratív terhekkel és a generációs megújulással kapcsolatos kihívásokat emelik ki. A mezőgazdaság döntő szerepet játszik az élelmezésbiztonságban, az ukrajnai háború okozta válság pedig tovább hangsúlyozza stratégiai jelentőségét. A résztvevő országok hangsúlyozták továbbá, hogy meg kell erősíteni a mezőgazdaság pozícióját az EU-ban. Minden szükséges intézkedést meg kell tenni annak biztosítására, hogy az EU további bővítése ne eredményezze a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének csökkenését, a vidéki területek elnéptelenedését és a mezőgazdasági tevékenységek felhagyását a tagállamokban.

A V4 országok agrárkamarái közös tüntetést terveznek az ukrajnai importdömping megállítása érdekében február 22-én a szlovák-lengyel-cseh közös határnál.

További programok »

Gazdaság

Az Airbus üzemében gyártott alkatrészek a teljes helikopter üzletágat ellátják

Két éve indult el a termelés az Airbus gyulai gyárában. Az üzemben készült helikopter alkatrészek 2023 végén megkapták az európai repülésbiztonsági ügynökség felhasználási engedélyét, azóta a termelés három műszakban folyik. A Gyulán gyártott eszközöket a vállalat németországi és franciaországi összeszerelő üzemeiben építik be az új helikopterekbe.
2024. július 12. 19:07
FEL