Három új gyalogátkelőhelyet létesít Békéscsaba önkormányzata

2024. március 17. 14:22 | Vincze Attila

Nemrégiben arról döntött a város képviselő-testülete, hogy három helyszínen is új gyalogátkelőhely létesül Békéscsabán.

Hamarosan új zebrákat alakít ki az önkormányzat a Körte soron a CsabaPark bejáratánál, a Dedinszky és a Kórház utca között, valamint Jaminában a Pataky-Franklin-Kolozsvári utca kereszteződésénél. A fejlesztésektől a városvezetés azt várja, hogy lassuljon a forgalom és biztonságosabb legyen majd a gyalogos közlekedés ezeken a területeken.

Talán kevesen tudják, de egy gyalogátkelőhely létesítése nem csak annyiból áll, hogy fel kell festeni egy zebrát az úttestre egy kijelölt helyen, hanem ennél jóval bonyolultabb folyamatról van szó. Mivel számos szigorú jogszabályt kell betartani a tervezés, majd a kivitelezés során is, így viszonylag sok pénzbe és időbe kerül egy-egy átkelő megvalósítása. Például kötelező a zebrát erős fénnyel megvilágítani, illetve a járdákkal való összeköttetést is biztosítani kell, valamint a kialakításkor a mozgáskorlátozottak igényeit is figyelembe kell venni.

Nagy Ferenc alpolgármester kiemelte, természetesen az említett három zebrán sokkal többre lenne igény a városban, ezért a szakértők javaslatára további 22 gyalogátkelőhely létesítésének vizsgálata van folyamatban. Emlékeztetett arra, hogy a három tervezett zebra esetében már túl van a város a tervezési szakaszon, így hamarosan elindulhatnak a kivitelezési munkálatok.

Az egyik helyszín a Körte sor és a Kisfényesi utca találkozása, itt található a CsabaPark egyik bejárata is. Mivel járda csak ezzel szemben, a túloldalon található, így aki például be akar menni gyalogosan a CsabaParkba, annak most át kell jutnia az úttesten, ami a nagy forgalom miatt legtöbbször balesetveszélyes. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor itt 3-4 hónap múlva lehet kész a gyalogátkelő.

 

 

Új zebra létesül majd a Dedinszky és a Kórház utca között is. Ezzel kapcsolatban Nagy Ferenc elmondta, közismert, hogy a Dedinszky utcán több fontos intézmény is működik, így sokan gyalogosan járnak-kelnek a területen. Itt a legfőbb probléma az, hogy nem lehet biztonságosan átkelni a Kórház utcán, az új átkelő ezt hivatott majd orvosolni. A zebra a Dedinszky utcai gyalogosjárda folytatása lesz tulajdonképpen, amely az Előre stadion és a Munkácsy Hotel közötti területrészre vezet át. Itt ideális esetben már 2-3 hónap múlva használhatják a lakosok a zebrát.

Az alpolgármester a harmadik tervezett átkelőhellyel kapcsolatban hangsúlyozta: számára talán ez a legfontosabb mindegyik közül, mert a választókerületében, Jaminában létesül. Nagyon sok lakos várja ugyanis, hogy a Pataky-Franklin-Kolozsvári utca kereszteződése sokkal biztonságosabb legyen. Itt már a múlt évben elindultak különböző közlekedésbiztonsági beavatkozások és ez a folyamat most egy gyalogátkelőhely kialakításával folytatódik.

 

 

Mint fogalmazott, meglehetősen nagy forgalmú kereszteződésről van szó, bölcsőde is van a közelben, tehát itt nagy szükség lesz az új zebrára. Utóbbi kialakítása a három átkelő közül a legbonyolultabb és leghosszabb ideig tart majd, a munkálatok várhatóan őszre készülnek el. Ennek többek között az az oka, hogy egy buszmegállót is át kell helyezni, mivel a jogszabályok előírják, hogy annak közelében bizonyos távolságon belül nem lehet zebrát létesíteni. Nagy Ferenc reményét fejezte ki, hogy a gyalogátkelőhely kialakítása a forgalmat is lassítja majd a területen, azonban a város nem mond le a későbbiekben egy lámpás kereszteződés létrehozásáról sem.

A három gyalogátkelőhely kialakítása összesen közel 30 millió forintba kerül majd.

További programok »

Önkormányzati hírek

Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.
2024. június 19. 12:00
FEL