Három műtárggyal gazdagodik a Munkácsy Mihály Múzeum

2019. október 18. 19:04 | Hidvégi Dávid

A felajánlásokat a hatodik Magyar-Román Határmenti Konferencián adták át.

A hatodik Magyar-Román Határmenti Konferencia megnyitóján három műtárggyal gazdagodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Az aradi Kölcsey Egyesület elnöke két gyászjelentést adományozott az intézménynek. Fekete Károly elárulta, hogy eredetileg csak az egyik gyászjelentést hozta volna el, de egy nappal az esemény előtt előkerült a másik is.

A két gyászjelentés nem egyforma, az egyik az Országos Szépművészeti Társaság, a másik a Cécile Papier de Marches özvegyének, illetve a Reök-család gyászjelentése mondta a Kölcsey Egyesület elnöke.

A harmadik felajánlás egy nyíregyházi fiatalembertől, Sarnek Tamástól érkezett. A múzeum igazgatója hozzátette: a katalógus Charles Sedelmeyertől származik, aki Munkácsy Mihály menedzsere volt. Ebben a füzetben a festő alkotásai találhatóak meg.

Ez egy olyan katalógus, amelyből meg lehetett rendelni Munkácsy festményeit is és olyan festményeinek címét is tartalmazza, amelyek a művészettörténészek számára nem is ismertek, emellett az alkotások árait is felsorolja fogalmazott Ando György.

A békéscsabai múzeum igazgatója azt is kiemelte: Békéscsabán található a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye, hozzátéve, hogy 576 műtárgyat őriznek, amelyek valamilyen formában köthetőek a művészhez.

 

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
13:18
FEL