Hanukai koncerten és közös fánkozáson vehetünk részt vasárnap, Békéscsabán

2019. december 23. 13:27 | Szilágyi Viktória

A Békéscsabai Zsidó Hitközség szeretettel invitál minden érdeklődőt és családját a december 29-én megrendezendő hanukai koncertre, amelyre Gerendás Pétert és zenekarát hívták el. A programnak a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola Bartók-terme ad otthont, a belépés díjtalan.

 A Békéscsabai Zsidó Hitközösség  elnöke,  dr. Moskovits Sándor  és előljáróságának a tagja, Horváth Sándor tartottak ma délelőtt sajtótájékoztatót a ligeti Zsinagógában.

Horváth Sándor elmondta: a hanuka évtizedek óta családi ünnep volt, az elmúlt húsz esztendőben került jobban a nyilvánosság elé.

- A hanukáról való készülődést amiatt tartottuk fontosnak, hogy a társadalmat erről tájékoztassuk, és Békéscsabán megpróbáljuk a hagyományokat felleveníteni. Azokat a zsidó embereket szeretnénk emlékeztetni a hagyományokra, akik nem járnak a közösségünkbe, de szeretnénk azok felé is nyitni, akik nem vállalják fel származásikat - fogalmazott Horváth Sándor, hozzátéve: a koncert célja, hogy ne csak a mártír megemlékezéseken jöjjenek össze, ami nagyon fontos  a zsidó hitközség számára, hanem közel kerülhessenek a városon belül akár a keresztény egyházakhoz is.

 

Kép: behir.hu

 

A koncert után közös fánkozáson vehet részt a közönség, ami szintén a hagyományokat követi. A hanuka idején bőséges olajban sült ételt szokás fogyasztani, amellyel a nyolc napon keresztül égő mécses csodájára emlékeznek, ezt szimbolizálja a nyolc gyertya is.  

A koncert helyszínének kiválasztásánál fontos elv volt, hogy az épületnek legyen zsidó kötődése, és a zeneiskola épületének korábban zsidó tulajdonosa volt.

koncerten Gerendás Péter és zenekara mellett Hajtmann Ildikó is emeli vasárnap a színvonalat műsorával.

 

Időpont: 2019. december 29., 17:00 óra

Helyszín : Bartók Béla Zeneiskola Bartók - terem

 

 

 

További programok »

Itthon

Szombattól fogadhatnak látogatót a csabai Életfa és az Ady utcai otthon lakói

A bezártság és a találkozás hiánya nagyon megviseli az idősek otthonainak lakóit és hozzátartozóit. Ezért is örvendetes, hogy június 6-ától, egyedi szabályok betartása mellett, újra fogadhatnak látogatókat és kaphatnak csomagokat a Békéscsabai Életfa Idősek Otthonának és az Ady Endre Utcai Idősek Otthonának lakói - tudatta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.
2020. június 5. 15:12
FEL