Hamlet átiratokat mutatnak be a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, Gyulán

2018. július 8. 10:22 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Olasz darabbal kezdődik a XIV. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán. A magyar előadások mellett lesznek angol, orosz és román társulatok is, akik a válogatott Hamlet előadásaikat és átirataikat hozzák el.

 

 

Ezen a nyáron a fesztivál a Hamlet és társai alcímet kapta. Vagyis elsősorban nem a Shakespeare-i műalkotások, hanem a modern átiratok kerülnek a középpontba.

Kifejezetten ilyen színdarab – a világhírű angol drámaíró, Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című előadása. A színdarab a két mellékszereplőből lett főszereplő párbeszédéről szól, akiket Claudius császár arra kér, hogy kémkedjenek Hamlet után.

– Míg az eredeti műben három oldalon van leírva az, amit érzünk vagy amit gondolunk, ami történik velünk, itt erre fél oldal van. Tehát egy nagyon pergős, feszes szövegmondást igényel, és a műben is hihetetlen szóváltások vannak. A szövegnek tanulása is nehéz folyamat, mert nem körmondatokban csak kérdésekben beszél a két szereplő - emelte ki Tege Antal, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze.

A rendező szinte minden kortárs elemet beletett a darabba, például a híres fej vagy írás játékot egy kis csavarral.

– Azt hiszem, hogy Shakespeare ugyanígy csinálta volna. Amire mindenki emlékszik, aki csak látta a filmet, az most nálunk mobiltelefonnal megy le. Lesz egy olyan jelenet, amiben fénykardoznak a fiúk. Tehát nem újragondoljuk, maivá tesszük - hangsúlyozta Tapasztó Ernő. A darab rendezője szerint ez egy teljesen új mű lett, új nézőponttal és elemekkel.

A színpadi programok mellett idén rengeteg kísérő rendezvény színesíti a fesztivál palettáját. Kiállítások és tudományos konferenciák is lesznek, amelyek az elmúlt 2-3 száz év Hamlet előadásait tárják fel.

– Idén Térei Jánossal le fogjuk vetíteni a klasszikus Hamlet filmeket a Várszínház Kamaratermében. Komolyzenei koncertünk lesz a Gyulai Kamarazenekarral, de reneszánsz és barokk koncertek és persze a könnyűzene is helyet kapnak. A brit kultzenekar a Tiger Lily's Hamlet címmel önálló koncertet ad, és aztán szerepel a hétvégi bemutatónkban, a nagy attrakciónkban, a Rosencrantz és Guildenstern halottban - mondta el Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója.

A hétfői nyitó program az olasz Teatro Potlach Színház Vihar című előadása lesz, ami a Shakespeare-i világot idézi meg és mutatja be - különleges látványelemekkel tarkítva.

FEL