Hamarosan kiderül, kik lesznek idén az energia utazó követei

2018. május 17. 17:28 | behir

Idén is nagy sikerrel zárult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egyetemistáknak és főiskolásoknak meghirdetett pályázata.

Sokan érdeklődtek a MEKH Energiakövetek címmel indított pályázata iránt, melynek célja, hogy élvezetesebbé tegye az energiatudatossággal, energiafelhasználással kapcsolatos ismeretek átadását a diákok számára.

A napokban a szaktekintélyekből álló zsűri értékeli a beérkezett munkákat és választja ki azt a három Energiakövetet, akik az ország tanulóinak szupertanárai lehetnek. Az értékelés legfőbb szempontja, hogy a diákok által benyújtott tematikus óratervek tükrözzék a pályázat célját: újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

A szakmai tartalmat dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatásszakmai színvonalat pedig Czippán Katalin, környezeti nevelési és kommunikációs szakember értékelte.

Az energiatakarékosság, energiahatékonyság, illetve a megújuló erőforrások használata ma már közbeszéd tárgya. A gyorsan fejlődő technológiák alkalmazása a megszokottól eltérő gondolkodást, kreativitást igényel, melyre érdemes már gyermek- és ifjúkortól készülni. Azért szeretem különösen ezt a programot, mert az Energiakövetek lehetőséget kapnak kreativitásuk fejlesztésére, személyiségükkel pedig hiteles, korban is közel álló példát mutatnak a tanulóknak – mondta a pályázatról Czippán Katalin.

A harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert, a Szertár Projekt alapítója már több évtizede foglalkozik tudományos ismeretterjesztéssel. Tavaly is sokat segített a tanórákra való felkészülésben, idén pedig zsűritagként is értékelte a pályázókat.

Az energiát ki lehet fejezni Joule-ban és lelkes elhivatottságban. Az energia lehet állandó, de van, hogy túláradó. Fogyasztjuk és – bár megmarad – akár megújuló forrásból is jöhet. Az energiának van fizikai és – gyakran tudományos szempontból szinte értelmezhetetlen – hétköznapi megközelítése. Az viszont biztos, hogy mindenki életében megkerülhetetlen szerepet játszik - fogalmazott Zsíros László Róbert.

A pályázat részletei és további hírek találhatók a www.energiakovetek.hu honlapon.

 

Forrás: MEKH

 

További programok »

FEL