Újra energianagyköveteket keresnek

2019. február 11. 15:26 | behir

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) „Energiakövetek 2019” címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákoknak.

A programmal egyrészt lehetőséget kívánnak adni azoknak a fiatal, tehetséges tanároknak, akik élvezetes formában, rendhagyó eszközökkel képesek előadást tartani a diákoknak az energiatudatosságról és az energiatakarékosságról. Másik célunk, hogy bővítsük a fiatalok energiatermeléssel, tudatos energiafogyasztással és energia­takarékossággal kapcsolatos ismereteit” – fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

A társadalmi felelősségvállalási program központi eleme egy pályázat, melyre elsősorban természettudományos tárgyakat hallgató diákok munkáit várja a MEKH. A feladat: újszerűen és élvezetesen mesélni a fiataloknak az energiáról és az energiatudatosságról.

Pályázni egy rövid bemutatkozó videóval, valamint egy 45 perces, általános iskola felső tagozatos vagy középiskolás korosztályra szabott tanóra vázlatával lehet, mely az energiatakarékosság, a tudatos energiafelhasználás témáját járja körül. A zsűri által első körben legjobbnak ítélt pályamunkák készítői a MEKH székházában megrendezett Demo Day során személyes bemutatkozó előadásra is lehetőséget kapnak. A meghívottak egy maximum 12 perces előadás keretében, közönség előtt bizonyíthatják, miért lennének ők 2019 legjobb Energiakövetei.

A pályázatokat elektronikus formában a www.energiakovetek.hu oldalon keresztül lehet benyújtani március 31-ig. A honlapon elérhető a részletes pályázati kiírás és az óravázlatminta is.

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékeli a zsűri: a szakmai tartalmat, az oktatási módszertan színvonalát, és nem utolsósorban az élvezhetőséget és érthetőséget díjazzák. A zsűri által kiválasztott három legjobb munkát benyújtó hallgató elnyeri a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 400 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy „szupertanárként” országszerte taníthassa a diákokat.

A program vezetőjeként a MEKH megszervezi az órákat, biztosítja a látványos és érdekes tanórákhoz szükséges demonstrációs eszközöket, illetve szakmai tréningekkel segíti a fiatal tehetségeket.

FEL