Hamarosan befejeződik Békéscsabán a Kórház utcai híd felújítása

2022. április 8. 09:18 | Vincze Attila

Már csak néhány hét és újabb gyöngyszemmel gazdagodik városunk. Több hónapnyi gondos kivitelezés után hamarosan elkészül a Kiss Ernő és a Kórház utcát összekötő híd felújítása.

A Modern Városok Program támogatásával megvalósuló Munkácsy-negyed részeként zajló beruházás a végéhez közeledik. A minden pontján impozáns látványt nyújtó új átkelőt április végén vehetik majd birtokba a közlekedők.

Békéscsaba a hidak városa, ugyanis több mint tíz olyan átkelő található a településen, amelyet a közlekedők használhatnak. Nagyon kevés megyeszékhely büszkélkedhet hasonlóval, így a városvezetés kiemelten fontosnak tartja a hidak karbantartását. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy a tavalyi évben az önkormányzat felújíttatta a sokak által használt és kedvelt Málnás utcai hidat. A rekonstrukció során a szakemberek a szétmállott betonelemeket kicserélték, a korlát javítását és festését elvégezték, illetve a hídfelület is új burkolatot kapott.

Városunkban hamarosan egy újabb hídrekonstrukció ér véget. A Kiss Ernő és a Kórház utcát összekötő híd felújítása a Munkácsy-negyed kialakításának részeként 2021-ben indult el.

 

Ilyen volt a híd a felújítás előtt (fotó: behir.hu)

 

A több mint százéves átkelő állapota mára jelentősen leromlott, így elkerülhetetlenné vált annak teljes átépítése. Az önkormányzat olyan tervet fogadott el, amely által a nagymúltú híd visszanyeri egykori impozáns formáját. A munkálatok érintették a hídfőkiképzést, de új korlátokat és díszkivilágítást is kap az átjáró. A nagy volumenű beruházás azonban jóval több mint egy esztétikai beavatkozás, hiszen a kivitelezés során jelentősen meg kellett erősíteni a hídpilléreket, valamint meg kellett oldani egy 400 mm-es víznyomócső elhelyezését is. A közlekedés is sokat javul majd az új hídon: az útfelületet úgy erősítik meg és szélesítik ki a szakemberek, hogy a gyalogosok, valamint a kerékpárosok és az autósok a korábbiakhoz képest jobban elférjenek majd egymás mellett.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, hogy már nem kell sokat várni arra, hogy a megújult hídon közlekedhessünk.

– Március 31-én befejeződött a híd műszaki átadási eljárása, áprilisban pedig sor kerül a hatósági használatbavételi eljárásra is. A határidőt betartotta a kivitelező, és a Munkácsy-negyed ékeként számon tartott átkelőt hamarosan átadjuk a forgalomnak. Várhatóan április végén lehet majd birtokba venni az útfelületet az új hídon – tájékoztatott Szarvas Péter.

 

Sazrvas Péter polgármester folyamatosan nyomon követte a munkát (fotó: facebook.com/szarvas.peter.bcs)

 

A városvezető emlékeztetett, hogy néhány hónap múlva újabb hídrekonstrukció kezdődik Békéscsabán. Még várhatóan idén nyáron elbontja a kivitelező a Deák Ferenc és a József Attila utcát összekötő gyaloghidat. Erre leginkább azért van szükség, mert a viszonylag szűk átkelőn nehezen férnek el egymás mellett a gyalogosok és a kerékpárosok. Az önkormányzat egy olyan tervet dolgozott ki, amely által a jelenlegi 2 méter szélességű híd, több mint 5 méteresre bővül majd. A híd közepén kerékpárutat, az átjáró két szélén pedig gyalogos közlekedésre alkalmas útfelületet alakítanak ki a szakemberek. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a beruházás 2023 nyarára készül el.

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. december 2. 14:48
FEL