Hídrekonstrukció és bábszínház építés Békéscsabán

2021. augusztus 14. 16:00 | Papp Ádám Sándor

A Modern Városok Program segítségével újul meg a Gyulai úti Ursziny-Beliczey kúria, új épületrész hozzáépítésével. A Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő fejlesztési projektben továbbá felújítják a Kiss Ernő és Kórház utca közötti, valamint a József Attila és Deák utca közötti hidakat is.

Megfelelő ütemben halad a kivitelező a Kiss Ernő és Kórház utca közötti híd felújításával. A tervek szerint az eredeti hidat állítják vissza, azonban sokkal biztonságosabb és modernebb kivitelezésben. Az építésvezető tájékoztatása szerint a régi hídkorlátokat és a keskeny járdaszerkezeteket már elbontották. Továbbá elkészültek a cölöpalapozási- és a többütemű betonozási munkálatokkal. A kivitelezők csütörtökön délután helyezték be a híd acéltartóit. A tervek szerint 2022 április végére befejeződik a híd felújítása.

– Két acéltartó van a híd szélén, a járdalemezt ezt támasztja alá a szélső mezőben. A belső éle rátámaszkodik majd a meglévő pályalemezre. Néhány hét múlva elkezdődik a járdalemez építése a helyszínen – mondta Baczovszki Roland, a kivitelező cég ügyvezetője.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Nem messze a hídtól, az Ursziny-Beliczey kúria rehabilitációja is jó ütemben halad. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta: várják már, hogy beköltözhessenek új otthonukba. Lenkefi Zoltán kiemelte: jelenleg egy térben dolgoznak, de az új intézményben lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre több helyen, több korosztály számára tartsanak előadásokat.

– Egy olyan önállóságot kapunk, amely segítséget ad arra, hogy mindenféle közönséggel tudjunk dolgozni. Továbbá ez nem csak egy bábszínház, hanem komoly turisztikai elem is lesz. Olyan játszófelületek, kiállítások és mozgalmas programok lesznek a gyerekeknek, ami önmagában azon a helyen, az Ibsen házban nem valósítható meg – emelte ki az igazgató.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy párhuzamosan zajlik az új épületrész kialakítása, valamint a műemléki épület felújítása. A kivitelezést követően a zöld területet is bővítik: növényeket, fákat ültetnek majd a környéken, továbbá 21 új parkolóhelyet alakítanak ki.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

– Jelenleg alapozási, illetve utólagos falszigetelési munkálatok zajlanak az épületben, valamint megvalósultak a nyíláskiváltások is. Lehet mostmár azt is látni, hogy a több, mint 1000 négyzetméteres új épületrész is teljesen kiemelkedett a földből. Látni, hogy ott valóban egy új épületrész fog kialakulni – fogalmazott Sódar Anita.

Hozzátette: a Deák és a József Attila utca közötti híd terveinek felülvizsgálatát követően a szakértői vélemények alapján módosítás szükséges. A vállalkozó ezért várhatóan 2022-ben kezdi meg a kivitelezést.

További programok »

Önkormányzati hírek

Opauszki Zoltán: A megújuló energiák intenzívebb használata lehet a megoldás

Az energiapiacokon az utóbbi években drámai változások mentek végbe, az energiapiaci környezet kiszámíthatatlanná vált, az energia ára a többszörösére emelkedett. A földgáz- és villamos-energiaszámlák kifizetése jelentős terhet jelent, nem csak a családoknak, hanem az önkormányzatoknak, Békéscsabának is.
2022. szeptember 24. 12:30
FEL