Hamarosan befejeződik az ivóvízminőség-javító program

2015. november 13. 17:59 | Zsíros András

Végéhez közeledik a Békés Megyei Ivóvízminőség-javító program. A 38 milliárd forintos beruházás látványos szakaszát jelentő kivitelezési munkák az utóbbi hónapokban zajlottak megyeszerte. Átadásuk fokozatosan, december közepéig tart majd.

Békés megye településeinek nagy részén az egészségügy határérték feletti az ivóvíz vegyianyag-tartalma. Erről Fülöp Szilárd, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki referense beszélt. Ahhoz, hogy az Európai Unió előírásainak megfelelő víz folyjon a csapokból, 66 település összefogásával konzorcium jött létre. Vantara Gyula, a társulás elnöke elmondta, az egészséges, elérhető árú, és hosszú távon biztosított ivóvíz ösztönözte az együttműködést. Hozzátette, a szolgáltatás biztosítása egyre inkább stratégiai ágazattá válik. Ezzel kapcsolatban a migráns-helyzetet is megemlítette, mint ami az ivóvíz fogytával vélhetően e tekintetben is egyre inkább éreztetni fogja a hatását.

A beruházás kivitelezési szakaszát hosszú előkészítő munka előzte meg, ami alatt számos tervezési, engedélyeztetési folyamat zajlott. A munkálatok megkezdése előtt elvégzendő feladatok nagyságát jól érzékelteti, hogy az elkészült dokumentáció kinyomtatott lapjainak felülete körülbelül 150 ezer négyzetméter, súlyuk pedig két tonna körüli.

A 300 ezer embert érintő ivóvízminőség-javító projekt költségeit közel 34 milliárd forintos uniós támogatásból fedezte a konzorcium. A több mint 4 milliárd forintos önerőt a Belügyminisztérium biztosította.

Zsíros András

FEL