Hamarabb kezdődtek a betakarítási munkálatok

2018. július 6. 07:46 | Papp Ádám Sándor

A termelők a szokottnál korábban kezdték el a betakarítást: Békés megyében az őszi árpát már learatták, de javában zajlik a repce és a búza aratása is. A gazdálkodók ugyanakkor közepes termést várnak idén az őszi vetésű növényektől, kevesebb kerülhet a magtárakba egy hektárról, mint az előző években.

 

 

A termelők már a búza betakarítását jelző Péter-Pál napja előtt elkezdték a kalászos növények aratását. Bagi Imre őstermelő elárulta: változatos termésre számít a búzánál, hasonlóra, mint amilyen az őszi árpánál volt.

– A búzát tíz napja kezdtük betakarítani, amikor végeztünk az őszi vetésű árpával, ami szintén nagyon változatos képet mutatott. 40-80 mázsáig termett attól függúen, hogy a tavaszi szárazságban az eső melyik részt hogyan érte – fogalmazott a termelő.

A változékony időjárás miatt a gazdák körében pár héttel ezelőtt felmerült az is, hogy később kezdődik majd az aratás. A szakemberek Békés megyében idén körül-belül 100-110 ezer hektár termőterületen takarítanak be búzát – árulta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke. Bozó József hangsúlyozta, hogy a termés minőségét tekintve jó évre van kilátás. Mint mondta: a felvásárlási árak is minimálisan növekedtek.

– Az ár a tavalyihoz képest egy kicsit jobb, de ez még mindig nem takarja azt az összeget, ami legalább egy szerény jövedelmet biztosít a termelőknek - tette hozzá az alelnök.

A tervek szerint a teljes őszi búzatermés három-négy héten belül már a tárolókba kerülhet. A szakemberek úgy vélik: az idei termés kielégíti majd a belföldi igényeket, de az még nem látszik, hogy mekkora mennyiséggel számolhatnak a külföldi értékesítésre.

További programok »

FEL