Haluska nap a Kölcsey Utcai Óvodában

2019. december 10. 15:17 | behir

A békéscsabai óvoda munkatársai kiemelt feladatuknak tartják, hogy a kisgyermekek minél hamarabb megismerjék a magyarországi és a helyi hagyományokat, népszokásokat. A békéscsabai tradíciók közé tartozik a szlovák gasztronómia, mellyel a közelmúltban, a Nemzetiségek napja alkalmából ismerkedtek meg az óvodások.

2012-ben az Országgyűlés december 18-át - mint az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozata elfogadásának a napját - a Nemzetiségek napjává nyilvánította.

Ezt a napot 1995-től ünnepeljük, előző megnevezése a Kisebbségek Napja volt. A jeles alkalmat a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ nyilatkozata értelmében hívta életre.

 

Haluska nap a Kölcsey Utcai Óvodában

 

– Az eseményhez kötődően az ország számos helyén szerveznek ünnepségeket. A rendezvényhez csatlakozott a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori óvoda. Az intézmény székhely óvodájában egész esztendőben nagy hangsúlyt fektetünk a szlovák nemzetiség nyelvének és kultúrájának megismertetésére és ápolására. A nevelési év során a gyermekek szlovák nyelvű mondókákat ismernek meg, dalos népi játékokat, körjátékokat játszhatnak – mondta el a behir.hu kérdésére Pribelszki Péterné Verasztó Ildikó, az intézmény vezetője.

Már hagyomány, hogy az intézményben minden év decemberében megrendezik a Nemzetiségek napját. Ilyenkor a szlovák gasztronómiai hagyományok felelevenítése kerül előtérbe. Az idén is elkészítette Gregor Mihályné, Piri néni a hagyományos kézzel gyúrt, késsel vágott haluska tésztát, melyet a gyermekek többféle ízesítéssel kóstolhattak meg. A legnépszerűbb a diós és a mákos volt, de szívesen kóstolták a brindzás haluskát is – tájékoztatott az óvoda vezetője.

További programok »

FEL