Ha szeptember: Dresch! – A Meseházban

2020. május 3. 11:45 | Such Tamás

A békéscsabai Meseházban, a nullás évek elején kezdett bimbózni a jazz klub – másnéven Muzsikáló Udvar vagy Jazz Csütörtök. Egyidőben az őszi függönyt a Dresch Quartet húzta szét. 2004 szeptemberében az Egyenes zene című dolgozatukat mutatták be. Vigyázat! 16 éves emlékek következnek.

Hazánk nagyvárosaiban egyre több ötletgazda próbálja az idős, ódon belvárosi épületudvarokat hangulatos nyári kerthelységgé átvarázsolni. Céljuk, hogy a nem éppen az aktuális, zakatoló gépzenére kíváncsiskodó embereket csalogassák el otthonukból beszélgetni, borozgatni, élő muzsikát hallgatni. (RGO ne maradj otthon!)

 

Meseház

Szevasztok, jó arcok!

 

Igaz, ennek az ötletnek a megvalósításában Békéscsaba egyelőre még gyerekcipőben jár, azonban több éve él egy ehhez hasonló kezdeményezés, a Békési úti Meseház udvarán.

A Muzsikáló Udvar keresztszülei Veres Kriszta és Gyucha Csaba havi rendszerességgel népszerű blues-, jazz-, folkzenészeket hívnak meg. A szervezők három éve már hagyományt teremtettek azzal, hogyha szeptember első szombatját mutatja a naptár: akkor a Meseház udvarán a Dresch Quartet lép fel.

 

Veres Kriszta és Dresch Mihály

Veres Kriszta & a Dreschma.hu

 

Az évtizedekig, a free-jazz stílus fátylán szárnyaló Dresch Mihály világhírű és -szintű szaxofonista az utóbbi időkben mintha egy kicsit hűtlenebb lenne a sziporkázó, és olykor öncélú műfajhoz.

Persze repertoárjában a disszonáns improvizációk mégsem tűntek el, csak a klasszikus jazzharmónium kíséretek helyett, számtalanszor is magyar és balkáni népzenei motívumokat szólaltat meg zenekarával.

A szinte véget nem érő, tíz-tizenkét perces instrumentális remekművek konyhai receptje: a visszafogott dob-bőgő tömör kettőse, amelyet a cimbalmos akkordjai fonnak össze, és a zenekar fölött ott lebeg Dresch szopránja; illetve a szaxofon helyett időnként a furulyát szólaltatja meg.

 

Meseház

Muzsikáló kövek

 

Az est folyamán az érdeklődők nagyobbrészt Dreschék tavaly megjelent albumáról, az Egyenes zenéről halhattak részleteket.

Egyedül csak a hétéves Dresch Anna hiányzott; ő énekli a Csipke fát az album elején…

 

Dresch Mihály és Anna

(Anna 2004-ben volt hétéves)

További programok »

FEL