Ha nincs zambiai ismerőse, ne vegye fel a telefont!

2019. január 28. 10:09 | behir

A 24.hu olvasói jelezték, hogy a pár hónappal ezelőtt aktív telefonos csalók újra akcióba léptek: ezúttal a Maldív-szigetekről, Zambiából vagy az óceán kellős közepén álló Ascension-szigetről érkeznek gyanús hívások. Ezen hívások célja, hogy emelt díjas számok visszahívására vegyék rá az embereket, így jobb fel sem venni – bár abból önmagában nem lehet érdemi gond -, visszahívni pedig pláne nem szabad, ha nem akar a kedves delikvens egy vaskos telefonszámlát cserébe.

Ugandai, burundi, orosz, közép-afrikai, szamoai számról hívták? Nincs vele egyedül! Számítógépes csaláshullám érte el hazánkat, mutatjuk, mi történt, és mit tud ellene tenni – olvasható a 24.hu-n.

A hazai telefonszolgáltatók ilyenkor igyekeznek minél hamarabb letiltani ezen számok visszahívhatóságát, de azért jobb az óvatosság. Ahogy kollégánk megírta, a módszer a következőképpen néz ki: Bárki tud magának hívószámot venni, akár pár kattintással, ez nem kerül sokba.

Számítógépről (listáról vagy véletlenszerűen) tömegesen megcsörgetnek számokat szerte a világon: az alapján, hogy most épp Magyarországot célozták meg, feltételezhető egy szisztéma.

Amikor visszahívjuk a számot, felépül a nemzetközi vonal, ezért pedig ha nem is emelt díjas a szám, csak sima nemzetközi: percdíj alapon számláz majd a szolgáltató, vagyis egyetlen másodpercért is egy egész percet fizethetünk ki. Burundiba és Ugandába például egy nemzetközi hívás 319 forint percenként, Szamoába és Grenadába már 599 forint/perc, Oroszországba és Montenegróba csak 159 forint/perc. Ezt a pénzt a magyar szolgáltató a hívást továbbító első nemzetközi szolgáltatónak fizeti meg.

Magyarország és Szamoa között nincs közvetlen kábel, azaz hívásunk előbb kimegy egy szomszédos ország szolgáltatójához (például Ausztriába), a magyar szolgáltató oda fizeti a fenti összeget, ezért továbbítják a hívást, mondjuk, a németekhez, de leveszik a hasznukat, a németek is továbbítják, leveszik a hasznukat, és így tovább, amíg célt nem ér a hívás. Mindegyik érintett szolgáltató a hívástovábbításért leveszi a maga díját szerződés szerint, még a szamoai szolgáltató is, amely a +685 tartományt birtokolja, hogy a konkrét hívott számra továbbítsa a kérést. Csalónk persze megállapodik az adott számtartomány tulajdonosával, hogy a bejövő nemzetközi hívások továbbításáért szedett díj után részesedést kap. Ő hajtja fel, hogy ezekből sok legyen, a tulajdonos a nemzetközi szerződések alapján beszedi, aztán elszámolnak. A percenként 600 forintos szamoai hívás esetén: hívásonként és percenként, mondjuk, 200 forintot tudnak zsebre tenni.
Legyenek óvatosak!

 

Forrás: 24.hu

További programok »

Itthon

Két Békés megyei fürdő vesz részt a Strandok éjszakáján

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját, a 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte – mondta el a szentendrei V-8 Uszoda és Szabadidő Központban tartott keddi sajtótájékoztatón Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.
2019. július 16. 16:05
FEL