Ha kell, arcot épít

2016. július 31. 08:16 | Fekete Kata

Dr. Simon Fiala János 1978 óta dolgozik a békéscsabai Réthy Pál kórházban, ahol munkája reggel fél 6-kor kezdődik. Ez az első és utolsó munkahelye. A főorvos nemrég Pro Sanitate díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkártól.

– A munkánk nemcsak a szakrendelésből áll, hanem osztályos konzíliumokat is adunk, ellátjuk az arc-, állcsont sérülteket és bizonyos daganatok műtéteit is elvégezzük. A kórházi munka mellett magánrendelést is folytatok, így gyakran napi 8-10 órát is dolgozok – mondta a szájsebész főorvos.

A doktor úrnak szinte minden eset emlékezetes, még arra is emlékszik, hogy e sorok íróját harminc évvel ezelőtt összestoppolta.

– Behívhatós vagyok, vagyis bármi van, jövök. Otthon dolgoztam, amikor délután fél egykor csörgött a telefonom, hogy egy kislány és a családja balesetet szenvedett. A 14 éves, budapesti lánynak gyakorlatilag nem volt arckoponyája. Egy teljes arcot kellett rekonstruálnom, lemezekből, csavarokból összerakni, ez egy több mint nyolc órás műtéttel sikerült is. Az arca sebe szinte nyom nélkül gyógyult. A kislány azóta persze már felnőtt és minden húsvétkor és karácsonykor képeslapot küld.

A főorvosnak több szempontból nagy a felelőssége: a szájsebészeti eseteket, amelyeket területileg hozzá tartoznak, egyedül látja el, nincs, aki átvegye tőle a stafétát, pedig ősszel szeretne elmenni nyugdíjba. Mint mondja, ő volt a 19. az országban, aki szájsebészeti szakvizsgát tett. Hat évet tanulta ezt a szakterületet, az orvosi egyetem után, sokszor naponta ingázva Békéscsaba és Szeged között. Amikor kicsik voltak a gyermekei, akkor is tanult a munka mellett. Nóra lánya biológus, János jogász.

– Nagyon szeretem a munkámat, de most már nehezebben regenerálódok. A hobbim az olvasás, illetve a magyar őstörténet. Több ezer oldalt olvastam el erről, párhuzamosan a Bibliával – mondta Dr. Simon Fiala János. – Nehéz lesz itt hagyni a munkát, de a napi 8-10 óra fizikailag sok már. Pedig most olyanok a munkakörülmények, amik valóban a 21. századi feltételeknek felelnek meg. De általában ez így van, hogy akkor hagyja abba az ember, amikor már minden adott a munkához. Erre szoktam mondani, hogy futásomat megfutottam, hitemet megtartottam.

Dr. Simon Fiala János nemcsak a kórházban dolgozik, hanem 2001 óta Békés megye fogászati és szájsebészeti szakmai felügyelője.

– Vitás kérdésekben nekem kell döntenem. Telefonon is gyakran kérnek segítséget a kollégák. Van, hogy azt kérdezik, hogyan kell visszatenni a beteg kificamodott álkapcsát, vagy éppen röntgenfelvételeket küldenek át, hogy elemezzem azt – mondta az osztályvezető, akinek 130 ezer ember tartozik a körzetébe.

A főorvos ezúton köszöni traumatológus, fül- orr-gégész kollégák és a műtő teljes személyzetének a munkáját, mellyel tevékenységét segítették.

FEL