Gyulára érkezett a Petőfi Sándorról szóló vándorkiállítás

2023. szeptember 23. 14:39 | Vincze Attila

A hétvégén Gyulára érkezett a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás. Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című tárlat egyedi megközelítéssel, élményszerűen mutatja be a költő életművét.

Petőfi Sándor kedvenc színeire, lilára és sárgára festették azt az autóbuszt, amelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai berendezték az utazókiállítást. A tárlat a hétvégén Gyulán vendégeskedett: pénteken csak az iskolai csoportok, szombaton viszont bárki meglátogathatta azt.

– Nagyon tetszett a kiállítás és sokkal kézzelfoghatóbb így, hogy mindent meg lehet érinteni, illetve van egy interaktív felület is. Jól éreztük magunkat, csak ajánlani tudom mindenkinek – fogalmazott Illés Emese, aki az általános iskolás fiával látogatta meg a tárlatot. 

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, amelyek Petőfi életének egy-egy állomását jelzik. Az interaktív tárlat célja, hogy a látogatók a megközelíthetetlen nemzeti hős hétköznapi oldalát is jobban megismerhessék, a különleges múzeumpedagógiai megoldások pedig minden korosztály számára élményt jelentenek.

– Azért is nagyon fontosak ezek kis apró interaktív elemek, mert ha csak maga a szöveg lenne, azt nem sokan olvasnák végig. Viszont ha ki kell húzni valamit, azon van pár mondat, azt elolvassák, tehát ha egy kis akciót beleviszünk a dologba, akkor így sokkal izgalmasabb lesz és könnyebben befogadják a látogatók azt az információt, ami ott található – mondta a behir.hu érdeklődésére Tóth Zsuzsanna, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa.

A busz a 2022-es évben több mint 60 települést keresett fel és közel 20 000 ember tekinthette meg a tárlatot. A Petőfi Sándor-emlékév végéig több mint 200 helyszínt látogathat meg az utazókiállítás.

Az autóbusz szombat délután 5 óráig várja az érdeklődőket a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ parkolójában.

 

Galéria

További programok »

FEL