Gyorsan párolognak a tavaink az egyre melegedő klímában

2022. július 3. 19:00 | behir.hu

A klímaváltozás miatt nemcsak jobban algásodnak bolygónk tavai, és fogy az oxigén a melegebb vizekben, hanem sokkal gyorsabban is párolognak, mint azt korábban gondolták.

Egy friss tanulmány szerint az erősödő napsugárzás mellett változik a felhőzet is, az olvadó gleccserek és jégmezők miatt pedig nőttek az édesvízfelületek, és egyre gyorsabbá vált a víz körforgása.A Föld felszínének mintegy ötmillió négyzetkilométerét fedi természetes vagy mesterséges tó, jelen ismeretink szerint összesen 1,4 millió tó. A Texas A&M Egyetem kutatói a 1985 és 2018 közötti műholdas adatokból elkezdték kiszámolni a havi vízveszteségeket és a párolgási sebességet.

A kutatásból az derült ki, hogy évente 1500 köbkilométernyi vizet szippant fel az ég, 15 százalékkal (több mint három milliárd literrel) többet, mint azt korábban becsülték. Arányaikban a mesterséges tavak, víztározók párologtatnak a legtöbbet: míg az édesvíz öt százalékát tárolják csak, addig az összes pára 16 százalékát produkálják, többet a világ háztartási- és iparivíz-felhasználásánál együttesen.

Forrás: nature.com

További programok »

Világ

A lakosság költőládákkal is segítheti a rágcsálópusztító baglyok költését

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését. Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Települési jelenlétük azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak és fiókáikat is ezekkel etetik. Így biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat – írja a MME közleményében.
2023. szeptember 18. 17:00
FEL