Győri ob után: Bohus Richárd Európa-bajnoki résztvevő

Lezajlott Győrben az idei országos felnőtt úszóbajnokság, amelyen rajtkőre léptek a Békéscsabai Előre Úszó Klub legjobbjai is. 

Lezajlott Győrben az idei országos felnőtt úszóbajnokság, amelyen rajtkőre léptek a Békéscsabai Előre Úszó Klub legjobbjai is. A tét sem volt kicsi: az idei bajnoki címek eldöntése mellett ugyanis a viadal a májusi, londoni Európa-bajnokságra, illetve az augusztusi riói olimpiára válogató volt.

Erre a viadalra hazatért az Egyesült Államokban tanuló felnőtt és ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes Bohus Richárd, aki nem titkoltan azzal a céllal állt rajtkőre Győrben, hogy kiharcolja az olimpiai részvétel jogát. A Békéscsabai Előre Úszó Klub remek sportolójának elsőre nem jött össze az olimpiai szint, de nincs veszve semmi, ugyanis a mostani eredményei alapján bekerült a májusi, londoni Európa-bajnokságra utazó csapatba, ahol még úszhat A szintet Rióra. Az az igazság, most sem maradt el sokkal sem egyéniben, sem a váltóval. A kontinensviadalon 50 és 100 méteres gyorsúszásban, 50 méteres hátúszásban indul, valamint tagja lesz a magyar válogatott 4×100 méteres gyorsváltójának.

A viadal úgynevezett nulladik napján a magyar válogatott váltók úsztak annak érdekében, hogy a négyesek is kijussanak az ötkarikás játékokra. Bohus nyitányként a 4×100 méteres magyar A válogatott gyorsváltójában második emberként rajtolt a Takács Krisztián, Bohus Richárd, Holoda Péter, Kozma Dominik összetételű kvartettben, ahol már 49,11 másodpercig jutott. Ez mindössze 11 századra van egyéniben az olimpiai szinttől, igaz, a repülőváltás miatt csak az első ember érhet el értékelhető egyéni teljesítmény.

És akkor nézzük Bohus egyéniben elért teljesítményeit. Az egyik fő számában, az 50 méteres hátúszásban „nem vitte végig” a programot. A középdöntőből az első helyről mehetett volna tovább 25,49 másodperces idővel, ám a finálétól visszalépett, mert a 100 méteres gyorsúszással szinte egy időben rendezték. a százas sprintszámban szeretett volna olimpiai A szintet teljesíteni, lévén, hogy az ötkarikás játékokon nem rendeznek 50 méteres hátúszást. Végül 100 gyorson a fináléban 49,58 másodpercet úszott, amivel Holoda Péter mögött ezüstérmes lett. Ám az olimpiai szinttől kissé elmaradt, ami 49,00 másodperc. Az 50 méteres gyorsúszásban 22,75 másodperces teljesítménnyel negyedik lett.

Egyéniben rajta kívül Hajtman Tamás a 100 méteres pillangóúszásban hetedik lett 55,76-tal.

A Békéscsabai Előre Úszó Klub 4×100 méteres férfi gyorsváltója A Bohus Richárd, Hajtman Tamás, Valach Dávid, Fehér Benjámin összeállításban 3:28,27 perccel a hatodik helyen csapott célba. A Bohus Richárd, Matejdesz Máté, Hajtman Tamás, Arányi Norbert összeállításban rajtkőre lépő 4×100 méteres vegyes váltó 3:52,17-tel hetedik lett.

Jávor Péter

Megosztás: