Gyopáros Alpár: Fontos a Magyar Falu Programban érintett települések véleménye

2022. augusztus 26. 12:01 | Papp Ádám Sándor

A Magyar Falu Programmal kapcsolatban tartott tájékoztató fórumot Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken délelőtt a Békés megyei Medgyesbodzáson. A helyi művelődési házban tartott rendezvényre több, ötezer lakos alatti, Békés megyei település polgármestere kapott meghívást, hogy javaslatot tegyen arra, milyen fejlesztésekre lenne a legnagyobb szükség.

Erdős Norbert, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte Gyopáros Alpárt, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost a medgyesbodzási művelődési házban. Mint azt a képviselő hangsúlyozta, a kormánybiztos az ötezer főnél kevesebb lakossal rendelkező települések vezetőit tájékoztatta a Magyar Falu Program országos és megyei sikereiről, valamint a jövőbeli elképzelésekről.

Gyopáros Alpár arról beszélt, hogy 2019-ben indították útjára a szerteágazó fejlesztési programot, amely azt a célt szolgálja, hogy megállítsák a kis településeken a lakosság gyors ütemű fogyását. A kormánybiztos hozzátette: az életminőség javításával ösztönzik a fiatalokat arra, hogy ne költözzenek el szülőfalujukból. Kitért arra is, hogy az elmúlt három év tapasztalata alapján a Magyar Falu Program sikeres.

– Abból a több, mint kétezer kistelepülésből, amelyeknek korábban évtizedeken keresztül szinte megállíthatatlan módon csökkent a népességszáma, ezer-ezerkétszáz településen már megállítottuk a csökkenést és megfordult a demográfiai trend, emelkedni kezdett a népességszám. Ez annak tudható be, hogy visszaadtuk a falvakban élő fiataloknak azt a szabadságot, hogyha akarnak, akkor otthon maradhatnak, mert ott is teljes értékű életet tudnak élni, otthont tudnak teremteni és családot alapíthatnak. Ezt a munkát addig nem fogjuk abbahagyni, amíg ezt el nem érjük az összes, hasonló helyzetű, magyarországi településen. Eddig összesen országszerte három év alatt harmincezer nyertes pályázatot hirdettünk ki, háromszáz milliárd forint értékben. Békés megyébe ebből az összegből hétmilliárd forint érkezett. Bízom abban, hogy a pályázói kedv megmarad a jövő évben is és elérjük azt a célt, hogy újra jó legyen falvakban élni – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Medgyesbodzás alpolgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt években a Magyar Falu Program révén már több fejlesztést végrehajtottak a településen.

– Az elmúlt években a program segítségével egy urnafalat sikerült megvalósítanunk a temetőnkben, több, mint három és fél millió forint értékben. Hamarosan beszerzünk továbbá egy tizenötmillió forint értékű falubuszt, amely a lakosság érdekét szolgálja. Továbbá elkészült a Rákóczi utcai beltüleri utunk, amelynek nagyon örül a gábortelepi lakosság – ismertette Varga Gábor alpolgármester.

A tervek szerint Medgyesbodzáson a Magyar Falu Program segítségével egy játszóteret hoznának létre és további belterületi utakat javítanának ki, aszfaltoznának le.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL