Gyertyagyújtás az István malomnál - a városvédők bíznak az újjáépítésben

2019. május 23. 18:38 | Szendi Rita

Gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést tartott a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület az István malom előtt. 

Ugrai Gábor, az egyesülete elnöke a megemlékezésen arról beszélt, hogy a Békéscsabán jól ismert épületet nem temetni kell, hanem emlékezni kell arra, hogy milyen volt egykor és bízni abban, hogy a jövőben újjáépítik, és újra egykori fényében tündökölhet a város szívében. 

 

Fotó: Szendi Rita

 

Mint mondta, a szomorú események miatt még többen tanulmányozták a malom történetét, amit korábban kevesen ismertek. Ugrai Gábor, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanáraként azt is elmondta, hogy a kedden történtek után a diákok is elkezdtek érdeklődni a malom iránt, amelynek részletes történetét meg is osztotta a pedagógus.

 

malom

Fotó: Szendi Rita

 

A gyertyagyújtáson elhangzott, hogy az épület bekerült az ötven első érték közé az Értéktár Bizottság révén, valamint a város újratelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából kiadott Csabensisben is látható egy fotó az egykori Rosenthal malomról.

 

 

FEL