Gyermekjogi képzés Orosházán

2015. november 26. 09:01 | behir.hu

Az SOS Gyermekfalvak gyermekjogi képzést hirdet szakembereknek Orosházán.

„Beültettek egy buszba, a tesómat kitették egy csecsemőotthonban, minket vittek tovább intézetbe. Nem mondtak semmit, hogy hova megyünk.” (Barbi, 22)

„Nevelőanyu sokszor megütött. Kék foltok voltak rajtam, nem mertem átöltözni tornaórán. Senkinek nem mondtam el, azt hazudtam, csak beütöttem.” (Vivi, 35)

„A kórházban szó volt arról, hogy csecsemőotthonba kéne vinni a kisbabámat, de én nem szerettem volna. Nevelőanyám mondta, hogy ha megtartom, mellettem fog állni.  Az elejétől fogva együtt voltunk a babával. Senki nem szól bele a nevelésembe.” (Réka, 22)

Magyarországon közel 22 ezer gyerek él állami gondoskodásban. A szakemberek felelőssége, hogy megfelelő színvonalú ellátást biztosítsanak számukra, a gyerekjogok tiszteletben tartása mellett.

„Minden gyereknek alapvető joga, hogy biztonságban nőhessen fel, korának megfelelő tájékoztatást kapjon, részt vehessen az őt érintő döntésekben, értse, hogy mi miért történik vele. Az elmúlt időkben egyre többet hallunk a gyerekotthonokban történő bántalmazásokról, visszaélésekről.  Arról, hogy jó dolgok is megesnek velük, szinte semmit. Az SOS ezért gyerekjogi képzést indít gyermekvédelemben dolgozóknak. A képzéseket az Európai Bizottság támogatja 8 uniós országban.” – mondta el Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai igazgatója.

A képzések öt helyszínen zajlanak majd: Budapest, Kecskemét, Kőszeg, Orosháza, Szeged és Nyíregyháza.

Jelentkezés:viktoria.szotyori@sos.hu

 

FEL