Gyász, emlékezés és büszkeség

Az 1848/49-es szabadságharc leverése után, Aradon kivégzett tizenhárom honvéd-tábornokra, illetve a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, az első felelős magyar miniszterelnökre emlékezett az ország október 6-án. A nemzeti gyásznapon Békéscsabán az Aradi vértanúkról elnevezett ligetben tartották a város ünnepségét.

Nem csupán a gyászra ad lehetőséget az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlás, a nagy magyar mitológia megszületésével a büszkeségre is okunk van – fogalmazott Szabó László történelemtanár az aradi vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésen, Békéscsabán. Mint mondta, hősök születtek, akiknek eszményét az utánuk következő időszak bár megpróbálta, nem tudta elfeledtetni. Németh László írót idézve arra figyelmeztetett, ennek megőrzéséhez széthúzás helyett összefogásra, háború helyett szellemi háborúra, azaz vitára és megegyezésre van szükség.

A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium diákjai zenés ünnepi műsort adták elő, amelyet Dr. Mázorné Rácz Erika pedagógus szerkesztett.

Az ünnepség zárásaként az állami és civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az aradi vértanúk emlékére emelt kopjafánál.

Megosztás:

Címke: , ,