Gyapjúszüret Kardoskúton

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén a hét első felében zajlott a juhnyírás.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén a hét első felében zajlott a juhnyírás. Csaknem 650 állatot szabadítottak meg vastag bundájuktól.

A juhnyírást mindig tavasszal, a legeltetési időszak kezdete előtt végezik el. Hosszú évek óta egy szentesi nyírócsapatot bíz meg a Körös-Maros Nemzeti Park a munkával. Munkájukat egy héttagú tótkomlósi brigád segítette: 5 férfi, akik a birkákat fogták és két hölgy, akik a gyapjút gyűjtötték.

A juhnyírás nem egyszerű feladat. Legjobban olyan emberek tudják végezni, akik már gyerekkorukban megtanulták. A szentesi csapat tagjai közül is többen így vannak ezzel. Ma már nem ollóval, hanem nyírógéppel dolgoznak, ami lényegesen gyorsabbá teszi a munkát. A nyírás az állattartó telep egyik hodályában történik, ahol az állatokat speciálisan e célra készített asztalokra fektetik. A fából készült asztalokon – megfelelő rögzítés után – a fejtől a far felé, a hastól a gerinc irányába haladva nyírják le az állatok bundáját. A gyapjút az igazgatóság értékesíti.

A nyírás előre meghatározott sorrendben zajlott: az első napon a cigája anyák és jerkék kerültek sorra (277-en), őket a racka anyák és jerkék követték (234-en), a sort a harmadik napon az ürük és a tenyészkosok zárták, ők összesen 131-en vannak.

Az állatoknak jót tesz, hogy megszabadítjuk őket a bundájuktól, mert így felfrissül a szőrük. Egyúttal megkapták az élősködők elleni védőoltást is, így most már nyugodtan kimehetnek a tavaszi legelőkre.

forrás:kmnp.hu

 

Megosztás: