Gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Veszely Csárdánál

2020. január 15. 17:01 | Hidvégi Dávid

Már évek óta veszélyes az átkelés a Veszely Csárdánál, ahol a gyalogosok rendszerint szabálytalanul átszaladnak a négysávos főúton. A csomópontban ugyan felüljáró biztosítja az arra járók közlekedését, ám az mára korszerűtlenné vált, így egy új, de biztonságos megoldásra volt szükség. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy nyomógombos zebra létesítése mellett döntött.

Gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Veszely Csárdánál. Ugyan a járókelők átkelése eddig is biztosított volt a csomópontban, de az arra a célra épült felüljáró az elmúlt években korszerűtlenné vált, hiszen nincs rámpája, amely biztosítaná a kerékpárosok átkelését. Ráadásul a felüljáró lépcsője csúszós a téli időszakban. A buszról leszálló gyalogosok emiatt egyre kevésbé vették igénybe a repülőhidat és inkább a főúton történő szabálytalan átkelést választották.

Ez az átkelési módszer viszont rendkívül veszélyes, amelyet jól példáz a csárda előtt 2018. április 19-én történő baleset, amikor egy tehergépkocsi vezetője a 44-es számú főúton Gyula felől Békéscsaba irányába közlekedve, a külső forgalmi sávban 54 km/óra sebességgel közlekedve két idős hölgyet ütött el, akik gyalog próbáltak meg áthaladni az útszakaszon.

 

 

A Magyar Közút Békés megyei igazgatója elmondta, hogy 2017-ben a Veszely Csárda biztonságos megközelítése érdekében épített balra kanyarodó sáv kialakításakor gyalogos védősziget is épült a 44-es főúton. Virág Mihály hozzátette: ezt akkor úgy építették ki, hogy az később egy kijelölt gyalogos-átkelőhely része legyen, amely véget vet a szabálytalan közlekedésnek.

– Előre látva a balra kanyarodó sáv kialakításakor a szigetet biztosítottuk, már gondolva arra, hogy remélhetőleg rövid időn belül itt egy szintbéli, nyomógombos, fényjelző készülékkel ellátott gyalogátkelőhely létesül. Ennek a lehetősége 2019 őszén lett realitás – fogalmazott az igazgató.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem egy olyan aluljárót alakítanak ki, amely a 44-es főút Dobozi úti körforgalmánál is található, Virág Mihály azt felelte, hogy egy hasonló átkelő megépítési költsége nagyságrendekkel nagyobb lenne a jelenlegi beruházásnál. Az igazgató hangsúlyozta: a szintbéli átkelőhelynek is ugyanolyan biztonsági hatékonysággal kell működnie, mint egy aluljárónak. Ami a felüljárót illeti, a létesítmény egy darabig még biztosan állni fog, hiszen annak jövőjéről még nem hoztak határozatot.

 

Galéria

 

A gyalogos-átkelőhely befejezése az időjárás függvénye, hiszen a közlekedési jelzőberendezések már állnak, de a felfestések, illetve a közúti táblák még hiányoznak. A gyalogosok várhatóan tavasszal, április környékén vehetik igénybe a zebrát.

 

További programok »

Gyula

FEL