Gyakorlatigényes szakmák előtérben

2024. június 19. 10:10 | Csiffáry Zsuzsanna

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenhatodik alkalommal szervezte meg Budapesten a Szakma Sztár Fesztivál részeként az országos szakmai versenyek döntőit. A Békés megyei diákok ismét kiemelkedően szerepeltek az eseményen.

Június 18-án a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége köszöntötte a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe jutott Békés vármegyei tanulókat. A szervezők szerint idén különösen jól szerepelt a vármegye, minden korábbinál több, 16 versenyző jutott be a Szakma Sztár Fesztivál döntőjébe.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny három fordulóból állt, összesen több mint 400 fiatal kezdte a versenyt csak Békés vármegyében. Ebből 16 jutott be az országos döntőbe. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a hároméves képzést végző és szakmát szerző középiskolásoknak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt, amely az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szólt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös versenyének célja idén is az volt, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák reflektorfénybe kerüljenek a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, hogy a versenyszellem, mindig ösztönzi a diákokat, ezáltal még szebb és jobb eredményeket érhetnek el a szakmájukban, és az intézményükben egyaránt.

A megmérettetésen közel ötszáz diák indult neki a versenynek, az elődöntőket januárban írták a diákok. 

A Szakma Sztár Fesztivál nemcsak a versenyről, hanem a pályaorientációról is szólt, itt betekintést nyerhettek a felső tagozatos diákok a szakmák rejtelmeibe, sőt, ki is próbálhatták azokat, miközben drukkolhattak a szemük láttára versenyzőknek is. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több száz vármegyei diák utaztatását és kísérését szervezte meg Budapestre, a fesztiválra.

 

További programok »

Itthon

FEL