Gulyás: Nyilvánosságra kell hozni a védőoltások kapcsán kötött szerződéseket

2021. március 11. 11:36 | Varga Diána

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt hangsúlyozta: 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket.

Oltóanyagra van szükség – szögezte le a miniszter, aki arról tájékoztatott, hogy néhány órája újabb 450 ezer kínai vakcina érkezett, ezzel a szállítmánnyal 1 millió adag érkezett a távolkeleti országból.

Gulyás szerint az idősek beoltására húsvétig sor kerülhet, attól függően, mennyien regisztrálnak még. Egyúttal a kormány arra kéri a baloldalt, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat fejezzék be az aláírásgyűjtéssel együtt, mert mint mondta, ezzel emberi életeket veszélyeztetnek, hiszen van, aki emiatt nem oltatja be magát. Hozzáfűzte: nem csak a kormánynak, hanem az ellenzéknek is van felelőssége az oltási kampányban és csak akkor lehet megvédeni minden életet, ha minél többen beoltatják magukat. Mint mondta, a brit mutáns a fiatalabb korosztálynál is súlyos megbetegedéseket okoz, az idősek ugyanakkor továbbra is veszélyben vannak, ezt jelzi az is, hogy a kórházban kezeltek több mint nyolcvan százaléka 60 év feletti. Rámutatott, hogy eddig több mint hárommillió kétszázezren regisztráltak a védoltásra és bár ezt szép növekedésnek nevezte, jelezte, hogy eddig a társadalom kevesebb mint fele kérte a koronavírus elleni anyagot holott a nyájimmunitás kialakulásához hatvan-hetven százalékos átoltottság lenne szükséges.

A tárcavezető arra is emlékeztetett, hogy Magyarország szerződéseket kötött kínai és orosz vakcinákra, az erre vonatkozó szerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra hozzák. Arra is kitért, hogy Brüsszel megtiltja a tagállamoknak az így kötött szerződések nyilvánosságra hozatalát. Gulyás szerint a magyar kormány az év második felére csak akkor köt le vakcinát, ha az feltétlen szükséges, ezzel kapcsolatosan óvatosak, most ugyanis annyi lekötése van az országnak, hogy még akkor is marad négymillió vakcina, ha minden 18 év feletti embert beoltják. Hozzátette: az unió által, a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket nyilvánosságra kell hozni, ennek kapcsán lépéseket tesznek majd.

A miniszter a hétfő óta érvényben lévő szigorítások kapcsán arról beszélt, hogy a kormány együtt érez minden érintettel, fodrásszal, kozmetikussal, boltossal, ezért egyértelművé tette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel segítenek az érintett szektorban dolgozóknak, így kiterjesztették a bértámogatást. Az érintett szektorokban nem csak két hétig, hanem egész hónapra igénybe lehet venni a kedvezményeket. Kitért arra is, hogy a bértámogatásokat időben, ütemezetten folyósítják, az eddig megítélt támogatás volumene meghaladja az 50 milliárd forint. Hangsúlyozta: nehéz hónapokon vagyunk túl, mindenki az energiái végén jár, de a kormány arra mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi szabályokat.

További programok »

FEL