Gulyás: Fertőzöttség szerint vörös, sárga és zöld jelzést kaptak az országok

2020. július 12. 12:04 | Mikóczy Erika

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében hozott legfrissebb kormányzati döntésekről adott tájékoztatást vasárnap 11 óra után. Mint mondta, a fertőzöttség alapján kedden éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat.

– A helyzet súlyosságát mi sem igazolja jobban, mint hogy istentiszteleti időben tartjuk a tájékoztatót. A csütörtöki kormányinfón már elmondtuk, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat. Látható, hogy a világban és a környező országokban sajnos folyamatosan nő a fertőzöttek száma, míg hazánkban az adatok kedvezőek, az aktív fertőzöttek száma csökken, és ennek a további csökkenését szeretnénk elérni. Magyarországon az első csatát megnyertünk, hazánk a járvány szempontjából Európában az egyik legbiztonságosabb ország. A világon azonban nem mindenütt ilyen eredményes a védekezés, a járvány újra és újra fellángol. Most meg kell védeni a saját biztonságunkat, meg kell akadályozni azt, hogy a vírust hazánkba külföldről behurcolják – kezdte mondandóját Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte, hogy a kormány számára továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb. Megjegyezte, hogy a helyzet ellentmondásos: minél jobban tudják ellenőrizni a határokat, kontrollálni, korlátozni a Magyarországra történő belépést, annál jobban meg lehet védeni az itt élőket a járványtól. Majd kiemelte, hogy a magyarok biztonságának és egészségének védelme érdekében az operatív törzs javaslatára a következő döntéseket fogadta el a kormány.

– Miután a kormány áttekintette a hazai és európai helyzetet, úgy értékelte, hogy hazai szigorítások nem szükségesek. Ezt a kedvező folyamatot viszont akkor tudjuk továbbra is fenntartani, ha a határok ellenőrzését szigorítjuk. Arra a döntésre jutottunk, hogy vörös, sárga és zöld kategóriába soroljuk az államokat. Zöld kategóriába kerül az az ország, ahol fertőzöttség mértéke alacsony, ezért a határátlépés a kis kockázat miatt vállalható. Ahol kevésbé súlyos a fertőzés, ott sárga, ahol a fertőzöttség mértéke súlyos, ott pedig piros jelzést használunk – ismertette Gulyás Gergely.

 

Különböző szabályok vonatkoznak a sárga és vörös jelű országokból hazatérőkre

 

A miniszter elmondta azt is, hogy külön szabályok vonatkoznak a magyar és nem magyar állampolgárokra. Zöld jelzésű országból magyar és nem magyar állampolgároknak is szabad a belépés. Ha sárga vagy piros jelzésű országból lép Magyarország területére magyar állampolgár, akkor a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá. Ha ez a fertőzés gyanúját igazolja, akkor 14 napra automatikusan karanténba kell vonulnia.

Ha a határon történő vizsgálat nem igazol fertőzés-gyanút, akkor is karanténba kell vonulni, ez alól kivételt képez az, ha a megelőző öt napban, 48 óra időkülönbséggel, két negatív koronavírus-tesztet produkált a belépő. A sárga és vörös besorolású országból történő hazaérkezés esetén az a különbség, hogy ha sárga jelzésű országból tér haza valaki, akkor az első negatív teszt után szabadulhat a karanténból, de meg kell csináltatnia a második tesztet is. Ha vörös jelzésű országból tér haza valaki, akkor két negatív tesztre van szükség ahhoz, hogy a karanténból szabaduljon.

Külföldiek tekintetében a sárga országból érkezőknél a szabályok megegyeznek a hazaival, vörös jelzésű országból azonban külföldi állampolgár nem léphet Magyarország területére.

Hozzátette azt is, hogy a korábban lefoglalt utakra való tekintettel, a magyaroknál a kormány augusztus 1-jéig átvállalja a tesztelés költségeit, de utána, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, és a kéthetes karantént nem szeretné végigvárni, annak a tesztelés költségeit magának kell viselnie. 

 

A kategóriákat folyamatosan felülvizsgálják, jelenleg így állunk

 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az intézkedések nem terjednek ki a teherforgalomra, a hivatalos utakra, valamint azokra, akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen. A Magyarország területén rendezendő nemzetközi sportesemény résztvevői is korlátozás nélkül beléphetnek az országba, még a  sárga és a piros jelzéssel besorolt ország területéről – derült ki a vasárnap megjelent rendeletből.

Gulyás Gergely leszögezte azt is, hogy a listát újra és újra felülvizsgálják, szerdánként a kormányülésen is átnézik, majd ismerette a vörös és sárga jelű országok listáját.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia, Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália és Óceánia. 

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

 

További programok »

FEL