Gulyás: Az amerikai választások eredményétől függ a 2025-ös magyar költségvetés

2024. április 11. 12:56 | D. Nagy Bence

Hosszabb kihagyás után ismét Kormányinfón számolt be a legutóbbi kormányülésen meghozott döntésekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tájékoztatón – melyen Varga Mihály, a pénzügyi tárca és Nagy István, az agrártárca vezetője is jelen volt – elhangzott, hogy a kormány összesen 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a költségvetés mozgásterének bővítése érdekében.

A csütörtöki Kormányinfón – a Budapest főpolgármesteri székéért induló Szentkirályi Alexandrát váltó – új kormányszóvivő, Vitályos Eszter korábbi államtitkár köszöntötte a sajtó képviselőit. A legutóbbi kormányülésről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter számolt be.

– Döntő lesz a következő bő fél év abban a tekintetben, hogy Európa a háború vagy a béke irányába mozdul el. Sajnálattal látjuk, hogy a korábban a béke iránt elkötelezett NATO is irányt váltott: az új Ukrajna-misszió révén egy olyan, 100 milliárd dolláros alapot hoznak létre, amely a NATO-tagországok katonai kiképzését, a koordinált fegyverszállításokat segíti. A magyar álláspont változatlan: béketrágyalásokra és tűzszünetre van szükség – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely a gazdaságpolitika alakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy miután a kormány álláspontja szerint a jelenlegi uniós politika erőteljesen a háborús eszkaláció irányába mozdul el, fontos szemponttá vált az Amerikai Egyesült Államok novemberben esedékes elnökválasztásának végeredménye.

– November 5-én az amerikaiak nemcsak saját hazájukról döntenek, ezért a magyar kormány november 5-én nyújtja be a 2025-ös költségvetést – tette hozzá.

Elhangzott továbbá, hogy bár az Európai Parlament elfogadta a migránsok elosztásáról szóló rendeletet, Magyarország csatlakozik Lengyelországhoz, amennyiben nem hajtja végre a relokációt, illetve elutasítja, hogy bírságot kelljen fizetnie azért, mert nem kíván befogadóország lenni.

Varga Mihály pénzügyminiszter

 

Varga Mihály: 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át a kormány

 

– Magyarországé az egyik legnyitottabb gazdaság, így nem mindegy, hogy az unión belül mely irányzatok érvényesülnek. Az Európai Unió a vártnál lassabban jön ki a válságból, Németország például hosszú ideje gyengélkedik, az uniós külpiacok is gyengék – vázolta fel a gazdasági helyzetet Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a makrogazdasági pályát a háborús helyzetre tervezték: míg tavaly az infláció letörése, idén már a növekedést van a fókuszban.

– Idén visszatérünk a növekési pályára, mely akár 2,5 százalékos is lehet. Jövőre ugyanakor a 4,1 százalékot céloztuk meg. Az idei költségvetés tekintetében az év végéig 4,5 százalékra csökkentjük a hiányt, 2025-re 3,7, majd 2026-ra 2,9 körül csökkenést szeretnénk elérni – csökkentve egyúttal az államadósság mértékét is – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte, hogy a háborús helyzet okán felmerülő rendkívüli kiadások miatt a kormány 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el.

– Ezeket a beruházásokat nem töröljük, hanem átütemezzük, szükség van ugyanis a költségvetés mozgásterének bővítésére. Idén ugyanakkor 2000 milliárd forint értékben valósulnak meg beruházások. Fontos továbbá, hogy a kormány számára a családtámogatási rendszer, az otthonteremtési programok, valamint a védelmi kiadások továbbra is prioritást élveznek – számolt be a miniszter.

Nagy István agrárminiszter

 

Nagy István: Ötpontos intézkedéscsomagot dolgozunk ki a magyar gazdák megsegítésére

 

– Olyan mértékű zöldideológiai befolyásolás még nem érte az uniót, mint az elmúlt néhány évben – kezdte beszámolóját az agrárminiszter.

Nagy István szerint az ún. "green deal" inkább diktátum az európai gazdálkodók számára, akik ezzel együtt elvesztették versenyképességüket és jövőképüket. A tárcavezető ismertette, hogy miközben egy határozat szerint Ukrajna vámmentesen, korlátozás nélkül exportálhat az unión belül, ezzel együtt súlyos túlkínálat jellemzi a magyar piacot, melyhez alacsony terményárak párosulnak.

– A kormány feltett célja, hogy megvédje a termelők érdekeit, ezért egy ötpontos mezőgazdasági intézkedéscsomagot állítottunk össze – jelentette be Nagy István.

Eszerint:

1.) Azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, bejelentési kötelességet vezetnek be, akárhonnan is jöjjenek.

2.) Az államkincstár május végéig ki fogja fizetni a tavaly benyújtott támogatási kérelmeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek. Emiatt átcsoportosítják az erőforrásokat az államkincstáron belül.

3.) Az Agrár Széchenyi kártyával felvehető kedvezményes hitelek keretösszegét 2026-ig 45 milliárd forinttal egészítik ki.

4.) A mezőgazdasági termelőknek hektáronként 97 literig visszaigényelhetik az elhasznált gázolaj jövedéki adóját. A visszaigénylés mértékét most 90 százalékra emelik.

5.) 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra

 

Vitályos Eszter kormányszóvivő

 

Kormányszóvivő: Új otthonfelújítási programot indít a kormány

 

Vitályos Eszter a múlt héten bejelentett, új támogatási program fontosabb pontjait idézte fel.

– A program 108 milliárd forintos keretösszeggel az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését célozza. Egymillió forint önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás vehető igénybe, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő támogatás. A támogatás financiális hátterét a Magyar Fejlesztési Bank biztosítja, pályázni a kereskedelmi bankok MFB-pontjain lehet majd – ismertette a kormányszóvivő.

Elhangzott, hogy a  hitel és a támogatás 50-50 százalékos aránya az adott járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően eltérhet, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot.

További programok »

FEL